Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Prije 19 godina papa Ivan Pavao posjetio Sarajevo

Prije 19 godina 12. i 13. aprila 1997. godine u posjetu Sarajevu došao je Papa Ivan Pavao II (Ioannes Paulus PP. II). Dolazak pape donio je novi tračak nade za ratom napaćenu i razrušenu zemlju. Po izlasku iz aviona, poljubivši bosanskohercegovačku zemlju, Papa je blagoslovio sve njezine ljude, pozvavši ih na trajno zalaganje za mir na ovim prostorima, potom prisustvovao misi u Katedrali Srca Isusova, piše bh. novinska agencija Patria. Papu je dočekao predsjednik Alija Izetbegović.

– Mir će pobijediti ako svi budu znali raditi u istini i pravdi, idući istodobno ususret zakonitim očekivanjima stanovnika ovih krajeva koji u svojoj složenoj raznolikosti mogu postati znakom za čitavu Europu.

Dan poslije 13. aprila pred 50.000 prisutnih na stadionu Koševo papa je predvodio svečano euharistijsko slavlje. Pozvao je na mir, praštanje i pomirenje, dodavši kako je bitna pretpostavka pomirenja istina i pravda.

Iako je Ivan Pavao II još 1994. godine želio doći u Sarajevo i iako su pripreme za njegov dolazak bile gotovo završene, ta se posjeta nije mogao ostvariti budući da nitko nije mogao garantovati sigurnost Papi i hodočasnicima. Pa je Ivan Pavao II u Castel Gandolfu održao govor koji je namjeravao izgovoriti u Sarajevu. U govoru, koji je prenosila bosanskohercegovačka televizija, Papa se obraćao kao da je u Sarajevu.

Papa Ivan Pavao II je dva puta posjetio BiH 1997. i 2003. godine, a o njoj je govorio čak 263 puta.

Također, papa Franjo je posjetio BiH 6. juna 2015. godine tako da je BiH jedna od rijetkih zemalja u koju je poglavar rimokatoličke crkve dolauio čak tri puta.

Proudly powered by WordPress