Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Kako napraviti prirodni puder u prahu

Šminka zaista ima neku magiju u sebi, zar ne? To nam dokazuje svako jutro kada se probudimo sa tamnim podočnjacima i cvenilom na licu, pa već nakon jednog sloja pudera izgledamo kao druga žena. A da ne pominjemo efekat koji donesu ostali makeup proizvodi.

Puder je svakako jedan od najvažnijih koraka u šminkanju. On je osnova, baza na kojoj gradimo ostatak izgleda i zato je jako bitno da bude kvalitetan i nježan prema vašoj koži. Ipak je ovo proizvod koji nosite cijeli dan na licu i koji je u direktnom kontaktu sa kožom.

Ukoliko imate jako osetljivu kožu lica sigurno znate da ne smijete bilo kakav puder koristiti. Neophodno je da on bude blag i lagan kako ne bi izazvao iritacije i zapušio pore.

Jedna od najboljih opcija je svakako puder u prahu koji je laganije teksture. Ipak, komercijalni mogu sadržati različite agresivne sastojke od kojih će vaša koža buknuti ili se isušiti.

Zato vam predlažemo da sami napravite puder u prahu koristeći isključivo prirodno sastojke. Tako ćete znati šta tačno nanosite na lice, a efekat će biti podjednako dobar kao sa kupovnim proizvodom.

Ovaj puder ima odličnu pokrivnu moć, lijepo će ujednačiti ten, ne ostavljajući efekat maske, a što je najbolje sastojci su jestivi i bezbjedni, te neće štetiti koži ni na koji način.

Svakako prije nego što ga nanesete na cijelo lice, probajte puder na nekom manjem području da provjerite reakciju kože na njega.

Potrebni sastojci:

– 30g škroba,
– organski kakao prah – pronaći ćete ga u prodavnicama zdrave – hrane – količina zavisi od boje vašeg tena, tamniji ten zahtijeva više kakao praha,
– 1 kašičica cimeta,
– prstohvat đumbira u prahu,
– 2 kašičice bentonit gline,
– 10 kapi vitamina E (u apotekama),
– 12 kapi esencijalnog ulja lavande.

Pomiješajte sve sastojke, počevši od škroba. Koristite bilo koju posudu koja nije metalna, jer glina ne smije doći u kontakt sa metalom.

Miješajte dok se sve lijepo ne sjedini. Boju postepeno pojačavajte dok ne postane slična vašoj prirodnoj boji tena. Isprobajte puder tokom procesa pravljenja na dijelu lica i to na dnevnoj svjetlosti.

Puder smjestite u staklenu teglu sa hermetičkim zatvaračem kako bi duže očuvali svježinu pudera.

Nanosite ga širokom pufnastom četkom.

Proudly powered by WordPress