Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

I SDA kao i HDZ ima stručnjaka i morat će osigurati zastupljenost u oblasti finansija

Iako se u posljednje vrijeme sve manje govori o nezadovoljstvu Bošnjaka zbog manjka rukovodećih mjesta u državnim institucijama i agencijama, čak i neki viskopozicionira članovi SDA priznaju da nije bilo ispravne raspodjele vlasti, piše novinska agencija Patria.

Na stranici javnarasprava.ba gdje građani mogu postavljati pitanja parlamentarcima, delegatu u Domu naroda PS BiH Halidu Genjcu, koji obnaša i funkciju predsjednika Glavnog odbora SDA postavljeno je pitanje „Zašto je SDA prepustila sve finansije HDZ-u, zar u SDA ne postoji niti jedan stručnjak koji bi mogao obnašati te dužnosti?“

Genjac je kazao da „raspodjela pozicija je uslovljena nizom ustavno-zakonskih, političkih i drugih faktora“.

– Primjerice, ako je premijer Vlade FBiH iz jednog naroda, ministar finansija mora biti iz drugog naroda itd. Međutim, slažem se da ima prostora da se u toj oblasti napravi korektnija raspodjela pozicija. SDA ima istaknutih finansijskih stručnjaka i morat će osigurati svoju adekvatnu zastupljenost u oblasti finansija – kaže Genjac.

Dragan Čović, lider HDZ-a svakako je dobio sve što je tražio. Na vrhu piramide je svakako Vjekoslav Bevanda, kadar HDZ-a koji obavlja funkciju ministra finansija i trezora BiH.

Na državnom nivou važne funkcije obavljaju kadrovi HDZ-a u ulozi direktora i to u Upravi za indirektno oporezivanje BiH Miro Džakula, a da sve odluke i poslovanja budu „zakonite“ pobrinut će se HDZ-ov Dragan Vrankić koji obavlja funkciju glavnog revizora u državi.

I na federalnom nivou Čović drži finansije u svojim rukama. Jelka Milićević, ministrica finansija FBiH, kao glavna „savjetnica“ premijera Fadila Novalića određuje finansijske tokove novca.

Inače, Milićević i Bevanda osim što kontrolišu budžetske isplate novca članovi su i Upravnog odbora UIO-a i to s pravom veta, pa je jasno da u ovoj državi bez znanja i odobrenja Čovića, kada je riječ o novcu, ne može se ništa uraditi.

Proudly powered by WordPress