Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Jako važno: Špinat ne valja podgrijavati!

Ukoliko ste ljubitelj špinata, saznajte koje sve zdravstvene prednosti ovo zeleno povrće ima na vaš organizam.
Ova namirnica sadrži velike količine vitamina i minerala, kao što su folna kiselina, vitamin A, B, C, E, gvožđe, mangan i kalijum.
Špinat sadrži i lutein i zeaksantin, i zbog svega toga ovo povrće predstavlja savršenog borca protiv raznih bolesti.

Međutim, vodite računa da ovo povrće ne podgrijavate, jer u sebi sadrži nitrate koji uslijed dejstva mikroorganizama i zagrijevanja prelaze u nitrite i dalje u nitrozamine, koji su veoma štetni i kancerogeni za ljudski organizam. Stoga špinat uvijek jedite u svježem obliku ili odmah poslije pripreme.
To ne znači da ga ne možete jesti i sutradan, ali ga, ipak, nemojte podgrijavati jer je ukusan i hladan.

Proudly powered by WordPress