Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Adnan Delić: Moja porodica je na Dan Armije RBiH ponosna jer je naš otac utkao dio sebe u temelje ove države

Dan Armije Republike Bosne i Hercegovine, 15. april, poseban značaj ima za porodicu rahmetli generala Rasima Delića. Nekako je sudbina htjela da je general Delić i umro samo jedan dan nakon Dana armije, odnosno 16. aprila 2010., samo dan nakon što je proslavio ovaj veliki praznik naše domovine.

Na ovaj dan osjećanja u porodici Delić su izmiješana, a mi smo ovaj povod iskoristili i za nekoliko rečenica sa Adnanom Delićem, mlađim sinom Rasima Delića.

“Prošlo je šest godina od preseljenja oca na drugi, bolji svijet i to je dokaz meni, ali i porodici, da dragi Bog dobre ljude rano uzima, pa je tako uzeo i mog oca sebi. Bol je iz godine u godinu jača, svakim danom nam sve više nedostaje…

Na ovaj dan naša porodica je izuzetno ponosna, jer je i otac bio ponosan na Armiju RBiH, armiju u koju je ugradio i dio sebe. Otac je dio sebe ugradio u temelje slobodne i nezavisne BiH i jako sam ponosan na sve što je učinio i zahvalan Bogu što sam imao tu čast imati takvog oca, kojeg se, siguran sam, mnogi s ponosom sjećaju.” – kazao nam je Adnan Delić.

General Rasim Delić Vojnu akademiju je završio 1971., a 1989. godine i dvogodišnju školu za komandni kadar. Jugoslovensku narodnu armiju je napustio 13. aprila 1992. u činu potpukovnika.  Od 8. juna 1993. do kraja agresije bio je komadant Armije RBiH. Poslije agresije na BiH Delić je bio komandant zajedničke komande Vojske Federacije BiH.

adnan_delic3“Iskreno se nadam da će doći vrijeme kada će i ljudi u BiH kolektivno shvatiti kakva je bila uloga i značaj mog  rahmetli oca u periodu agresije na našu domovinu, pa i poslije nje. Od srca svim iskrenim patriotama želim sretan Dan Armije RBiH.” – istaknuo je na kraju Adnan Delić, sin armijskog generala Rasima Delića, još jednog velikana naše domovine, koji je u najteže vrijeme bio na čelu armije ove zemlje, koja se suprostavila daleko jačoj i nadmoćnijoj sili, čiji je cilj bio pokoriti BiH.

Proudly powered by WordPress