Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

FOTO: Evocirane uspomene na prve ratne dane

altDvadeset godina od početka agresije na Visoko i BiH danas je obilježeno prigodnim obraćanjima na Spomen-obilježju šehidima i poginulim borcima općine Visoko, te polaganjima cvijeća na ovom i spomeniku NOAR-a.

Pred brojnim učenicima visočkih osnovnih i srednjih škola, članovima porodica šehida i poginulih boraca, predstavnicima općine Visoko i građana – evocirane su uspomene na period početka rata i prve događaje koji su prethodili ratnim dejstvima .

O početku rata,  visočkim jedinicama Teritorijalne odbrane te organizaciji privrednih subjekata i građana u mjesecu maju prije 20 godina govorili su Kadir Jusić, bivši general Armije R BiH, Mersed Šahinović, član ratnog Predsjedništva Općine Visoko, kao i aktuelni načelnik Visokog Munib Alibegović.

Učenici  visočkih osnovnih  škola, njih 314,položilo je po jedan karanfil na spomen-obilježje odajući na taj način počast za 314 šehida i poginulih boraca općine Visoko.

Brojne delegacije danas su obišle mezarja šehidima i poginulim borcima  Gradska groblja i Kula Banjer. Obilježavanje značajne obljetnice, 20 godina od početka agresije, bit će nastavljeno i sutra – otvaranjem izložbe predmeta iz perioda 1992-1995.g. i ratnih umjetničkih fotografija u Zavičajnom muzeju u Visokom.

U večernjim satima bit će održana Akademija u Gradskom kinu u Visokom.

{joomplucat:495 limit=32|columns=4}

Proudly powered by WordPress