Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

FK Gračanica, nekad i sad…

altMalo ko da zna kako i kada je osnovan Fk “Gračanica”. Ovom prilikom govorimo upravo o tome, o davnoj 1969. kada je i osnovan klub, te o ovom novijem dobu i procvatu sportskog entuzijazma u Gračanici. 25. augusta 1969. godine u kafani u Gračanici (Društveni dom) u popodnevnim časovima održana je Osnivačka skupština Fudbalskog kluba “Gračanica”, na inicijativu društveno-političkog radnika ovog kraja Mustafe Buhića i jednog od aktivnijih omladinaca, zaljubljenika u loptu Vejsila Prelića.

Ovom skupu su prisustvovali: Mustafa Buhić, Čeda Adamović, Enver Begić, Vejsil Prelić, Amir Prelić, Omer Cerić, Željko Gutić, Ibrahim Imamović, Ibrahim Zahirović, Ibrahim Buhić, Salem Semić, Šefik Uzunalić, Derviš Alibegić, Rajko Kokoruš, Sulejman Husić, Refik Porča, i još nekoliko mlađih dječaka.
Izabrano je rukovodstvo kluba: predsjednik – Vejsil Prelić, njegov zamjenik – Mustafa Buhić, sekretar i blagajnik – Enver Begić, članovi uprave –  Hamdo Buhić i Ibrahim Zahirović, te trener – Čeda Adamović.
fkgracanica staraEkipa je odmah uključena u redovno takmičenje Opštinske fudbalskel lige Visoko, koja sa Gračanicom ima 10 članova.
Prvi, i jedini, trening pred početak prvenstva održan je u petak 26. augusta, na kome je bilo 13 igrača od kojih je sastavljenja ekipa za prvu utakmicu u Visokom protiv ekipe Kraljevca, koja je već na proljeće promjenila ime u “Kovina”, a već idućeg prvenstva se rasformirala.
Tada je počela živjeti nova fudbalska družina sa simboličnim imenom ovog kraja – Gračanica, a cilj je bio da okuplja sve fudbalski zainteresovane mladiće sa cijelog područja.

Valja napomenuti da nova ekipa Gračanice nema ništa zajedničko sa bivšim Rudarom, koji je prestao sa radom 1968. godine. Jedino su u prvi mah korišteni plavi dresovi Rudara, koji su se u to vrijeme nalazili kod Šefika Uzunalića, a koje je uzeo trener Čeda i pripremio za utakmicu.
Tako je počeo Fudbalski klub “Gračanica”. Već prve godine takmičenja postignut je značajan uspjeh – u 18 odigranih utakmica osvojeno je 20 bodova, uz gol-razliku 30:20. Na kraju prvenstva ekipa je zauzela 4. mjesto, iza Borca iz Čekrčića (31), Moštra (28), i Poleta iz Zimče (22 boda). Uspjeh je tim veći što su sve utakmice te jeseni igrane na strani, jer je paralelno sa treninzima i utakmicama izgrađivan fudbalski teren na novoj lokaciji Ravnog brda.
Klub je postigao punu afirmaciju u takmičarskom, ali i organizacionom i stručnom radu, zahvaljujući velikom entuzijazmu mladih fudbalera sretno ukomponovanih u zdravu i skladnu cjelinu. Najveće zasluge za ovo  pripadaju vrijednom i ambicioznom treneru Adamoviću. Plasmanom na 4. mjesto, zvaničnim proglašanjem “timom proljeća” i osvajanjem laskave titule “fer-plej” afirmisala se mlada, ali darovita generacija, njihov trener i kompletna Uprava. To su priznanja koja još više obavezuju. U međuvremenu napravljen je dobar fudbalski teren, uglavnom dobrovoljnim radom igrača. I mjesna zajednica je učinila koliko je mogla. Odvojila je skromna ali značajna sredstva da mašine urade ono što ruke nisu mogle… Tako je početak nove ere gračaničkog fudbala popločan stazama uspjeha….

Danas, 43 godine poslije, FK Gračanica doživljava svoj novi procvat i piše stranice još svjetlije budućnosti. Kao što ste u proteklih nekoliko mjeseci mogli čitati u textovima i saopćenjima iz Gračanice, ono što se dešava u toj mjesnoj zajednici jedan je od dokaza da Visoko i nije tako “usrano mjesto življenja”, te da se uz malo dobre volje i sredstava može pokrenuti projekat oko kojega će se okupiti svi bez obzira na vjeru, naciju, političko opredjeljenje itd.

Zbog opće besparice u kojoj živimo, FK Gračanici je te 2011. godine, nakon 42 godine postojanja, prijetilo gašenje. Klub je bio u sumraku finansijske neizvjesnosti, a mjesna zajednica kao i drugi subjekti nisu bili zainteresovani za njegov rad niti postojanje uopće, ljudi koji su ga od svoje bijede zadnjih godina održavali došli su do zida preko kojeg se više nije moglo preći – što zbog kokuzluka, što zbog umora od dugogodišnjeg krparenja s kotizacijama, opremom, odzivom igrača itd.

fkgracanica ekipaPred početak sezone 2011/2012. ONL Visoko na poziv za spas kluba koji su odaslali Senad Hajlovac i Semić Ekrem Kemo, odazvalo se dosta članova i simpatizera kluba koji su pokazali volju i interes za nastavak svijetle tradicije kluba. Na tom sastanku, uz “kahvu” dogovoreno je da se prije organizacije skupštine kluba imenuju privremena radna tijela, odnosno da se da ovlaštenje ljudima koji su zainteresovani da preuzmu funkcije u klubu. Tom prilikom za predsjednika kluba imenovan je Mirnes Gačan, za potpredsjednika Senad Hajlovac, za direktora Adis Hajlovac, blagajnik Amel Prelić, pravnik Mirza Trako, dok je za trenera kluba imenovana legenda fudbala Sead Vranić. Pored imenovanja iznađena su inicijalna sredstva za plaćanje dugova za kotizaciju, ljekarska uvjerenja, predstavljena je nova oprema u tradicionalnoj plavoj boji te određeni kratkoročni ciljevi i zadaci za novi menagment kluba.

Vijest o reorganizaciji kluba se brzo proširila, time su začepljena usta zlim jezicima koji su pričali da se klub gasi te da neće igrati u novoj sezoni ONL Visoko u kojoj je godinu dana prije bio i šampion. Klub uskoro starta s treninzima i utakmicama, odziv je više nego fantastičan, ekipa koja je prije jedva krpila 11 igrača sada ih ima i za dva tima. Tih dana agilni menagment kluba donosi odluku o pokretanju akcije za prikupljanje sredstava za rekonstrukciju postojećeg stadiona Lug koji je bio zaista u lošem i zapuštenom stanju, vrlo brzo se iznalaze sredstva i rekonstrukcija započinje, ali se rađaju i nove ideje, novi projekti a reaktiviraju se i neki stari davno zamišljeni i projektovani.

Na jednom od sastanaka dosadašnji naziv stadiona Lug mijenja se u  “Sportsko-rekreativni centar Kemal Uzunalić Kemo”, u čast fudbaleru Gračanice čiju je karijeru prekinuo ovaj nesretni rat te tako ugasio jedan u nizu mladih života u našoj mjesnoj zajednici; ovo je svakako bilo i priznanje za njegovog oca koji u Gračanici važi za velikog sportskog radnika i legendu kluba. Uz promjenu naziva stadiona odlučeno je da mu se proširi i namjena te da se sagrade sadržaji koje naš klub i mjesna zajednica nisu nikada imali. Kvalitetan rad cjelokupnog menagmenta, a prije svih predsjednika Gačana Mirnesa, nije ostao nezapažen u privrednim krugovima koji se rado odazivaju apelu za materijalnu pomoć projektu, a ni stanovništvo nije ravnodušno pa se organizuju radne akcije na kojima svako na svoj način utkaje djelić svog doprinosa u ovaj veliki projekat.

fkgracanica radoviNepunu godinu poslije u maju 2012. godine, FK Gračanica, MZ Gračanica i njeni građani imaju jasnu viziju šta žele ostaviti generacijama koje dolaze, za tu viziju postoji i plan.
U okviru Sportsko-rekreativnog centra Kemal Uzunalić Kemo želimo napraviti sljedeće sadržaje:

1. Rekonstruisati glavni fudbalski teren u dimenzijama FIFA / UEFA, sa dodatnim sadržajima kao što su klupe za domaće i gostujuće igrače

2. Sagraditi službene prostorije kluba u okviru kojih će se nalaziti: svlačionice s tuševima za domaće i gostujuće igrače, delegate i sudije, službena prostorija menagmenta kluba, ugostiteljski objekat kluba preko kojega će se finansirati održavanje centra i samog kluba

3. Ograditi cjelukupan kompleks kvalitetnom ogradom sa pripadajućim ulazom, kapijom, parkig mjestima za hitnu pomoć i policiju

4. Izgraditi park sa sadržajima za najmlađe: tobogani, klackalice, ljujljaške itd.

5. Izgraditi pomoćni teren za mali nogomet s umjetnom travom

6. Izgraditi trim stazu

7. Izgraditi mini tribinu do 300 sjedećih mjesta uz glavni teren

Pored navedenih u dugoročnim planovima imamo i druge stvari o kojima ćemo pisati drugom prilikom.

Od svega navedenog,u različitim fazama, dosad smo realizovali sljedeće:

1. S ovlaštenim geometrom izmjerili smo i obilježili parcelu koja pripada fudbalskom klubu, te sa nje uklonili besprave korisnike, te sada naša korisna površina iznosi 13.800 m2

2. Rekonstruisali smo glavni teren koji smo nasuli sa cca 120 kamiona kvalitetne zemlje; isti smo doveli u valjane dimenzije te izravnali i pripremili za sjetvu kvalitetne engleske trave, a koja ce usljediti u narednim danima; obnovili smo golove, izlili temeljne trake klupa za rezervne igrače i delegata

2. Iskopali smo temelje za zgradu, razveli mokri čvor, temelje smo nalili betonom, na njima smo izradili temeljnu ploču i armaturnu vezu za nastavak gradnje

3. Poravnali smo teren za dječiji park, ogradili ga kvalitetnom ogradom, pripremili za postavljanje sadržaja, a to će uslijediti u narednim danima

4. Izradili smo pripremu za izgradnju pomoćnog terena i trim staze

5. Postavili smo visokokvalitetu kapiju te napravili prilaze za hitnu pomoć i policiju uz teren

6. Obezbijedili smo materijal za dovršetak zidanja zgrade kluba

fkgracanica clanskaPored gore navedenih radova uradili  smo još mnoge prateće u koje se možete uvjeriti na licu mjesta, u toku je i obnova društvenog doma u Gračanici u kojem bi se tokom juna trebala održati Gračanicka noć za muzičkim i zabavnim sadržajima a tokom koje ćemo se zahvaliti dosadašnjim sponzorima i zaslužnim ljudima koji su prepoznali kvalitet našeg rada.  Svakako ovom prilikom želim zahvaliti pokroviteljima zadnje akcije koja je održana 06.05. kada je pravljen dječiji park, svoju nesebičnu podršku dali su nam Omladinsko udruženje Mladost Gračanica, World Vision, Napa d.o.o. Kiseljak, Prerada mesa Očuz, Caffe Galerija Likum, KM trade, Interagent i drugi. Pozivamo Vas da dođete u Gračanicu i uvjerite se da naša općina može biti i ugodno mjesto življenja.

FK “Gračanica ovom prilikom za posebno zahvaljuje www.visoko.co.ba za medijsko sponzorstvo i doprinos popularizaciji projekta koji provode. Pozdravljamo učesnike akcije i ovim putem pozivamo one koji su u prilici pomoći ove radove onako kako i koliko mogu. Oni koji nisu u prilici pomoći direktno mogu svoj novčani prilog uplatiti na žiroračun FK “Gračanica”:

MOJA BANKA 137-601-60037173-43.

Za sve detalje možete se obratiti na brojeve telefona: 062/349-307 i 062/504-333.

 

*dio texta preuzet sa www.mzgracanica.net od autora Ilhet Kadrić

Opširniju foto galeriju o radovima na izgradnji stadiona u Gračanici možete pogledati na ovom linku:

http://www.facebook.com/media/set/?set=a.10150769345416809.390366.131057671808&type=1

Proudly powered by WordPress