Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Ministarstvo raseljenih osoba FBiH omogućilo pripravnički staž za 84 povratnika

Održivost za 450 gazinstava treba osigurati projekt „krupne stoke“ u povratničkim područjima, gdje još  postoji potreba za obnovu i razvoj infrastrukture.

Izjavio je to na pres-konferenciji u Vladi Federacije BiH federalni ministar raseljenih osoba i izbjeglica Edin Ramić, koji je danas predstavio rezultate Ministarstva u protekloj godini, te najavio buduće aktivnosti.

Tokom četverogodišnjeg mandata cilj je, kaže, razviti program u kojem će se dodijeliti 5.000 krupne stoke gdje bi se podstakla obradivost 50.000 dunuma u Republici Srpskoj.

“Pri tome bismo imali za 50.000 dunuma zemljišta poticaj, a ne bismo imali obavezu da plaćamo porez na tu zemlju”, istakao je Ramić, te podsjetio da je u RS-u na snazi Zakon o porezu od nepokretnosti, što znači „porez na neobrađeno poljoprivredno zemljište“.

Zbog toga tvrdi da povratnici imaju problema posljednjih godina u pogledu neriješenih imovinskih odnosa i naslijeđa.

“Međutim, ta neka prijetnja koja je vezana za oduzimanje zemljišta povratnika može se istovremeno pretvoriti u šansu za razvoj povratničkih zajednica To bi bilo moguće na način da sva obrađena zemlja ne podiježe porezu, a s druge strane pruža obavezu vlasti RS-a da na tu zemlju da određene poticaje”, naglasio je.

U prvoj godini mandata u oblasti poljoprivrede realizirano je 500 projekata, gdje je indirektno pružena podrška zapošljavanju 523 nocioca domaćinstava.

“Pripravnički staž za 84 povratnika s visokom stručnom spremom kod 33 poslodavca omogućili su projekti volontiranja i stipendiranja povratnika u RS. Vrijednost programa je 485.900 KM”, rekao je Ramić.

Za ovu akademsku godinu omogućena je 381 stipendija  od 223.200 KM.

Radi zapošljavanja povratnika Ministarstvo će nastojati mijenjati aktivnosti na način da se korisnici učine održivim.

“Ta održivost se može desiti jedino ukoliko smanjimo potrebu za određenim donacijama institucija. Tako da učešća koja su vezana za korisnike i zajednice će iz godine u godinu postati veća da bi se oni što lakše identificirali s projektom i integrirali u lokalna tržišta”, istakao je Ramić.

Zapošljavanje 19 povratnika i članova njihovih gazinstava to jest uzgoj 140.000 komada brojlera očekuje se putem projekta izgradnji farmi brojlera.

Zahvaljujući 37 projekata asfaltirano je 27.000 metara puteva, čija je vrijednost iznosila više od tri miliona KM.

Putem projekata po sistemu „ključ u ruke“ obnovljeno je 430 stambenih jedinica, a u ovoj godini planira se 378.

Ukupna ulaganja ministarstva u projekte održivog projekta, te druge su više od 35 miliona KM, od čega su više od 23 miliona KM sredstva iz federalnog budžeta, a ostali dio sredstava Svjetske banke, Saudijskog fonda i drugih donatora.

Na javni poziv za Program-investicija zaprimljena su 103 projekta koji se, ističe Ramić, odnose na zapošljavanje novih radnika u metalskoj, drvo-prerađivačkoj i prehrambenoj industriji i uslužno-ugostiteljskoj djelatnosti.

Ukupna sredstva za realizaciju ovih projekata iznose više od 38 miliona KM.

“Njihovom realizacijom obezbijedilo bi se zapošljavanje za više od 600 novih radnika iz povratničke populacije, što se direktno  odražava kroz ekonomsku održivost na razvojnu komponentu povratka”, kazao je  on, očekujući da će projektima male privrede i porodičnog biznisa doprinijeti zapošljavanju više od 100 povratnika.

Radi zatvaranja kolektivnih centara, kojih u Federaciji ima 93, podsjeća da je Vlada uzela kreditno zaduženje od 40 miliona eura.

Taj projekat ide određenom dinamikom, u okviru čega su potpisani sporazumi s općinama i kantonima na području Zeničko-dobojskog, Sarajevskog, Hercegovačko-neretvanskog kantona u vezi s izgradnjom centara za socijalno zbrinjavanje.

“U tim objektima imat će mogućnost stanovati korisnici kolektivnih centara. Time će se trajno riješiti pitanje kolektivnih centara”, poručio je na današnjoj pres-konferenciji federalni ministar raseljenih osoba i izbjeglica Edin Ramić.

Posted in BiH
Proudly powered by WordPress