Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Već 12 godina biraju ih građani: 34 načelnika koji nikada nisu izgubili izbore

Na predstojećim lokalnim izborima, koji će se održati 2. oktobra ove godine, građani BiH će birati ukupno 140 načelnika i članove isto toliko općinskih vijeća, a stanovnici Brčkog birat će članove Skupštine Distrikta.

Ove godine će se održati četvrti po redu lokalni izbori, nakon 2004, 2008. i 2012. godine, na kojima će stanovnici BiH direktno birati načelnike općina. Ukupno 34 općina BiH, od čega ih je 25 u FBiH, a devet u RS-u, ima „vječite“ načelnike, odnosno u njima su na ovu funkciju birani uvijek isti ljudi od kada su građani dobili mogućnost direktnog biranja općinskih čelnika. To znači da ova grupa “vječitih“, odnosno oni kojih koji nikada nisu izgubili izbore otkako se kandiduju, istu funkciju obavlja već minimalno 12 godina.

Presvlačenje dresova

Među njima ima i onih koji su na sadašnju poziciju došli i prije 2004. godine, u vrijeme kada su načelnike birali članovi općinskih vijeća, odnosno skupštine općina. Među njima su i Taib Muminović, načelnik Teočaka, koji je na ovu funkciju prvi put izabran još 1994. godine, kao i Emir Bubalo, koji je na mjesto načelnika Konjica izabran 1997. godine.

KARTA-IZBORI

Još 26 ih je već do sada birano u dva mandata, odnosno na toj poziciji su već osam godina. Načelnici u ovim općinama su ili zaista dobri ili stanovništvo tih područja nije sklono promjenama. Kako god, uspjeli su obnoviti mandate.

Iako predizborna kampanja počinje tek krajem augusta, već sada su neki od načelnika, koji su na toj funkciji više od deceniju, ali i onih čije je načelnikovanje nešto kraće, istakli svoje kandidature. Neki od njih su “presvukli dresove“. Primjera radi, Ibrahim Hadžibajrić, koji je prvi mandat osvojio kao kadar SDA, drugi kao kandidat SBB-a sada će, kako je najavio, nastupati kao nezavisni kandidat. Međutim, očekuje se da bi mu podršku mogla dati SDP BiH, što bi mu bila treća stranka koja mu “čuva leđa“ u isto toliko izbornih ciklusa. Nije isključeno, s obzirom da se najavljuje saradnja SDP-a BiH i DF-a, da Hadžibajrića podrži „crveno-narandžasti savez“.

I druge stranke najavljuju zajedničke kandidate na predstojećim izborima. Prije svega SDA i SBB. Clj njihove zajedničke kandidature je i da pokušaju „pokoriti“ i tradicionalno „crvene“ općine, poput Centra u Sarajevu i Tuzle, gdje već 12 godina stoluju Dževad Bećirević, koji je u međuvremenu prešao iz „crvenih“ u „narandžaste“, i Jasmin Imamović.

Kad igre počnu

I u Srebrenici se najavljuju savezi. S jedne strane probosanske stranke, okupljene oko SDA, već su najavili podršku kandidaturi aktuelnog načelnika Ćamila Durakovića, nasuprot kojem će se naći zajednički kandidat srpskih stranaka, ako se predstavnici SDS-a i SNSD-a uspiju dogovoriti. Po tome je ova općina jedinstvena u RS-u, jer je jedina u kojoj će SDS, SNSD, PDP i druge stranke iz RS-a imati jednog kandidata. Doduše, imali su ga i na prošlim lokalnim izborima, ali im to nije puno pomoglo.

Kao i u toku svake izborne godine, očekuje nas zanimljivo ljeto, sa velikim brojem međusobnih optužbi, „presvlačenja dresova“ i drugi popratnih pojava. Ono po čemu su lokalni izbori još značajni je što, osim izbora općinskih vlasti, oni predstavljaju i neku vrstu „probe“za opće izbore koji nam slijede za dvije godine.
U svakom slučaju, zanimljivo će biti posmatrati izbornu utrku između dva bloka u Federaciji, na jednoj strani SBB-a i SDA, a na drugoj SDP-a i DF-a. Naravno, pod uslovom da ostanu „u ljubavi“. U RS-u će možda čak biti i zanimljivija utrka budući da stranke okupljene u Savez za promjene već dugo „prijete“ da će poraziti SNSD Milorada Dodika.

70 posto i više glasova

Za osvajanje pozicije načelnika kandidatima trebala različit nivo podrške građana. Među njima su i oni kojima je trebalo samo nekoliko stotina gasova, pa do načelika čija se podrška mjeri hiljadama biračkih listića. Osim opredijeljenosti građana, to umnogome zavisi i od broja stanovnika u općini. Osim toga, za neke načelnike je bilo dovoljno da za njih glasa manje od 40 posto žitelja općine. Na „suprotnom spolu“ su oni koji su dobili i više od 70 posto glasova u svojoj općini.

Zanimljiv primjer je općina Neum, čiji je načelnik dobio plebiscitarnu podršku, odnosno svi koji su izašli na biračka mjesta glasali su za Živka Matuška, a drugog izbora nisu ni imali. Ovo su načelnici sa najvećim postotkom podrške na posljednjim izborima:

Živko Matuško, Neum (HDZ BiH) – 100 posto

zivko matusko - neum

Živko Matuško je bio jedini kandidat za načelnika Neuma i u toj činjenici treba tražiti razlog za podršku svih stanovnika jedinog primorskog grada u BiH kandidatu HDZ-a. Na čelu općine je od 2008. godine.

Midhat Husić, Banovići (SDA) – 94,10 posto

Midhat Husić je na prijevremenim izborima u Banovićima odnio ubjedljivu pobjedu sa 94,10 posto glasova, ostavivši tako iza sebe SDP-ovca Seada Ribića koji je dobio tek 5,90. Petog decembra 2013. godine je imenovan za vršioca dužnosti načelnika. Ovu funkciju je obavljao do 16. februara 2014. godine kada je i izabran za načelnika.

midhat-husic-novi-nacelnik-banovica

Andrija Šimunović, Ravno (HDZ BiH) – 88,73 posto

andrija simunovic - ravno

Andrija Šimunović je jedan od „vječitih načelnika“, koji je na ovu funkciju izabran još na prvim izborima na kojima su se načelnici birali direktno, 2004. godine. On je jedan od načelnika kojeg zajedno podržavaju HDZ BiH i HDZ 1990.

Smiljan Vidić, Čapljina (HDZ BiH) – 78,97 posto

smiljan vidic-capljina

Smiljan Vidić trenutno troši svoj drugi mandat na mjestu načelnika Čapljine. Ubjedljivoj podjeli koju je ostvario umnogome je doprinijela činjenica da HDZ 1990 na posljednjim lokalnim izborima nije imao svog kandidata za ovu poziciju.

Bojo Gašanović, Istočni Stari Grad (SDS) – 78,75 posto

bojo gasanovicI Bojo Gašanović, kao načelnik jedne od teritorijalno najmanjih općina u BiH privodi kraju već drugi mandat na ovoj funkciji. Ostat će, između ostalog, upamćen po žestokom protivljenju ideji o ujedinjenju, odnosno ukidanju pojedinih općina na prostoru Istočnog Sarajeva.

Ilija Jovičić, Bosanski Brod (SNSD) – 71,93 posto
ilija jovicic - b brodDrugi načelnik iz RS-a koji je dobio podršku veću od 70 posto. Na ovu dužnost prvi put je izabran na proteklim izborima. Među žiteljima Bosanskog Broda ostat će upamćen po ideji o premiještanju gradske pijace na periferiju, što je izazvalo proteste građana.

Ljubo Grizelj, Grude (HDZ BiH) – 70,04 posto

ljubo grizelj - grudeListu načelnika koji su dobili najveću podršku na posljednjim izborima zaključuje Ljubo Grizelj, koji je tek za nekoliko glasova prešao „granicu“ od 70 posto osvojenih glasova, koju smo odabrali u ovom tekstu. Na izborima 2012. prvi put je izabran za načelnika.

Proudly powered by WordPress