Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Učenici Mješovite srednje škole u Tešnju uređivali grad

Kako se usvojena znanja u školi mogu praktično provjeriti i pri tome nešto i zaraditi, na najbolji način su ovog proljeća pokazali učenici i njihovi nastavnici iz Mješovite srednje škole u Tešnju. Naime, nakon što im je Općina kupila sadni i drugi potreban materijal, učenici Poljoprivredne škole, članovi Učeničke zadruge, su uzgojili razno cvijeće i ukrasno bilje i njime ukrasili zelene površine u svome gradu. Zauzvrat, Općina će im finansirati stručnu ekskurziju.

Nakon š to su uredili zelene površine uz svoju školu i Tešnju, vrijedni učenici Poljoprivredne škole iz Tešnja cvijećem su ukrasili i glavnu ulicu u Jelahu.

„Sad trenutno sadimo salvije, a imamo kadifice i sve ostalo“, ističe Ismet Ljevaković, učenik Poljoprivredne škole.

Umjesto komunalnih i drugih specijaliziranih preduzeća u Tešnju se o ozelenjavanju grada brinu učenici.  Na ovaj način stečena teoretska znanja provjeravaju na terenu. Od Općine  su dobili sadni i drugi potreban materijal.

„Mi smo sve to proizveli u svom stakleniku. Djeca su sve to uzgojila. I, ovo što vidite je rad moj, učenika i kolegice koja radi sa nama“, rekao je Muharem Mulabdić, profesor Prakitčne nastave.

„Sve to smo naučili teoretski to prikazujemo vani. Evo vidite sami proizvodimo rasad cvijeća za Općinu. Do sada smo proizveli oko sedam hiljada i posadili gore na kružnom toku u Tešnju“, rekao je Salih Delić, učenik Poljoprivredne škole.

Na ovaj način učenici Poljoprivredne škole su se uvjerili da je njihovo buduće zanimanje konkurentno i traženo na tržištu rada. Ovoga puta su zaradili nešto što vrijedi više od novca.

„Mi smo to napravili tako da će Općina platiti jednu stručnu ekskurziju za ove učenike“, dodaje Mulabdić.

Slične aktivnosti su višestruko korisne za poboljšanje kvaliteta obrazovnog i odgojnog procesa u našoj zemlji pa bi bilo dobro kada bi se tešanjskm primjerom  povele i druge sredine u našoj zemlji.

Proudly powered by WordPress