Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Pred završnicu Premijer lige BiH: Visočki rukometaši moraju pobijediti Maglaj i nadati se najboljem

Sinoć je u Zenici odigrana zaostala utakmica 19. kola Premijer lige BiH za rukometaše, u kojoj su se sastale ekipe RK Čelik i RK Sloga. Ova utakmica, podsjećamo naše čitaoce, nije odigrana na vrijeme zbog nastupa igrača Čelika u europskom Challenger kupu, a biti će jedan od najutjecajnijih faktora u završnici premijerligaškog prvenstva, posebno za ekipe koje su na granici ispadanja u niži rang takmičenja, kao što je visočka Bosna Centrotrans.

Igrači Čelika, uspjeli su savladati ekipu dobojanske Sloge u ovom zaostalom susretu rezultatom 35:29 i time su “popravili” svoj plasman na tabeli popevši se tri pozicije. Posebno je važna činjenica da je Čelik ovom pobjedom “preskočio” na tabeli svoje direktne konkurente u borbi za opstanak i to dvije Bosne, visočku i sarajevsku, te cazinsku Krajinu. Tako su se, praktično gledano, izjednačile šanse ove četiri ekipe za opstanak u premijerligaškom društvu i naredne sezone, a sigurno je da će jedna od ovih ekipa napustiti to društvo.

Pred nama su, za vikend, još utakmice posljednjeg, 30. kola Premijer lige, u kojima će se ove četiri ekipe boriti za pobjede koje će značiti opstanak u ligi. Nijedna ekipa nema pravo na kiks u posljednjem kolu, te tako Krajina mora odigrati pobjedničku utakmicu u Prijedoru, kao i Bosna (S) u Gračanici i Čelik u Gradačcu, dok će Bosna Centrotrans imati blagu prednost jer ekipu Maglaja dočekuje na domaćem terenu u Visokom.

Visočani, da bi se našli u Premijer ligi i naredne sezone, morat će nadati malom čudu u kolu koje je pred njima. Naime, prvenstveno ih čeka velika borba protiv trećeplasirane ekipe Maglaja, a zatim im je potrebno da jedan od njihovih direktnih konkurenata odigra nepovoljno i samim tim potpiše svoje ispadanje iz lige. Ipak, gledajući dosadašnji razvoj završnice prvenstva možemo se nadati i nemogućim rezultatima, kao i eventualnim namještanjima rezultata u korist pojedinih klubova, čemu smo već svjedočili.

Sve u svemu, Visočani će morati pronaći svu snagu da savladaju svog protivnika u subotnjoj utakmici, a nadamo se da će im se poklopiti zvijezde koje će ih odvesti do opstanka u Premijer ligi BiH i u narednoj sezoni.

Za kraj, donosimo trenutne bodovne i rezultatske omjere ove četiri ekipe:

Čelik 29 13 0 16 39
Krajina 29 12 3 14 39
Bosna C. 29 12 2 15 38*
Bosna (S) 29 12 2 15 38*

Napomena: U slučaju istog bodovnog učinka dvije Bosne, visočke i sarajevske, rukometaši iz Sarajeva imaju prednost zbog boljeg međusobnog duela.

Proudly powered by WordPress