Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Objavljena knjiga ‘Rijeka Krivaja kroz prošlost”

– “Rijeka Krivaja kroz prošlost (prošlost, vrijeme, ljudi)” nova je knjiga koja je izašla u izdanju Instituta za istoriju Sarajevo i Udruženja za modernu historiju.

Knjiga je zbornik radova nastao kao rezultat istoimenog naučnog skupa održanog u Olovu 2014. godine.

Cilj skupa je bio potaknuti istraživače da se bave proučavanjem prostora koji je u bh. historiografiji relativno slabo obrađen. Razlozi za takvo stanje su brojni, od administrativne razdrobljenosti područja, udaljenosti od glavnih saobraćajnih komunikacija, slabe očuvanosti arhivske građe pa do nedostataka sredstava za ozbiljnija arhivska i arheološka istraživanja.

Posebnu teškoću u traganju za izvorima saznanja o ovom području predstavlja činjenica da je zbog svog geografskog položaja pripadalo različitim administrativnim područjima: sarajevskoj, tuzlanskoj ili zeničko-dobojskoj regiji, a unutar njih i različitim nižim administrativnim cjelinama sa centrima u Olovu ili Zavidovićima.

U knjizi je predstavljeno ukupno deset radova za koje izdavači vjeruju da će podstaći nova razmišljanja i istraživanja.

Među temama kojima se bave autori su historija nahije Olovo u 17. stoljeću, eksploatacija šuma u Krivajskom bazenu i izgradnja željezničke pruge, uticaj šumske privrede na urbanizaciju Zavidovića do rada o Olovskim novinama kao izvoru za istraživanje lokalne historije.

Izdavači zahvaljuju i Federalnom ministarstvu obrazovanja i nauke koje je osiguralo sredstva za štampanje zbornika.

Proudly powered by WordPress