Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

“Odanost načelniku pojedinih uposlenika u Općini se višestruko isplati i to direktno kroz novac poreznih obveznika”

Nakon sada već javnosti poznatog slučaja “Dinka Omanović vs. Munib Alibegović” uradili smo kraći intervju sa glavnim akterom cijele priče Dinkom Omanović, uposlenicom Općine Visoko, vijećnicom i predsjednicom Asocijacije žena SDA Visoko, koja nije štedila riječi i koja je iznijela niz teških optužbi na račun načelnika Općine.

Šta se desilo na sjednici Kolegija OV  u četvrtak?

Kao ovlaštena predstavnica Kluba vijećnika SDA pristupila sam sjednici Kolegija, koja se održavala u Maloj sali Općine Visoko u 14 h. Međutim, na bahat i nedoličan način od strane općinskog načelnika mi je naloženo da se vratim na radno mjesto, te da sjednici Kolegija ne mogu prisustvovati. Napominjem da su istoj sjednici prisustvovali drugi uposlenici Općine, pa i sam načelnik, te radno vrijeme njima očito nije predstavljalo smetnju.

Šta mislite da je razlog takve reakcije?

Naime, od trenutka kad sam započela s iznošenjem argumentiranih činjenica koje ukazuju na nepotizam, netransparentnost i generalnu nezakonitost u radu organa Općine Visoko, postala sam meta stalnih ataka općinskog načelnika, a u konačnici sam uklonjena sa svog radnog mjesta, te premještena na radno mjesto koje nije adekvatno mojoj formalnoj naobrazbi.

Smatrate da se radi o ličnoj osveti?

Ovakav postupak ne doživljavam nikako drugačije nego kao očiti primjer zloupotrebe položaja i demonstracije sile nad podređenim. Što uz kontinuirane verbalne nasrtaje, po meni već dobiva i elemente mobinga.

Dakle, odstranjeni ste sa Kolegija OV kako biste se vratili na svoje radno mjesto?

Šira javnost zna da poslove iz domena svog radnog mjesta kao i funkciju vijećnice obavljam savjesno i odgovorno, te zato ovaj čin općinskog načelnika između ostalog doživljavam i kao krajnje licemjeran.

Zašto?

Pa o kojoj količini licemjerstva se radi govori i sljedeće: kao vijećnica OV Visoko u julu 2011. pokrenula sam inicijativu prema Kolegiju Općinskog vijeća da se sjednice (kolegija, komisija, sjednica OV i radnih tijela) održavaju poslije radnog vremena i neradnim danima. Ovu inicijativu je podržalo i 13 vijećnika. Međutim, ista je odbijena od Kolegija OV.

Vjerovatno ne žele žrtvovati svoje slobodno vrijeme?

Da, samo zbog konformizma i sva obilježavanja značajnih datuma općine Visoko i države BiH zakazuju isključivo u toku radnog  vremena. A, ako se i desi da nije moguće pomjeranje termina (kao u slučaju obilježavanja Dana šehida) naplaćuju se posebne dnevnice. Jedna sam od onih koji su ukazivali da je to krajnje nemoralno.

Očito je novac jedini motiv?

Radije bih rekla da je pohlepa nešto što prirodno ide pod ruku sa licemjerstvom. To govori i podatak da je općinski načelnik dodatno „nagradio“ (3000 KM po osobi) sebi odane saradnike za poslove koji su inače u domenu njihovih redovnih radnih obaveza (organizacija Manifestacije Visočko ljeto 2011). I ovu pojavu sam javno kritikovala.

Izgleda da se odanost isplati?

 

Itekako. Tek da se plaćanje naknada za rad u općinskim komisijama vrši transparentno, svima bi bilo jasno koliko se isplati. Nažalost, i pored višegodišnjeg insistiranja SDA da se ti podaci predoče javnosti, za iste smo ostali uskraćeni i to samo zato što općinski načelnik to nije dopustio. Napominjem, da se u ovom slučaju radi o manjem broju privilegovanih, ali poslušnih uposlenika.

Iznijeli ste niz teških optužbi na račun općinskih organa, posebno načelnika općine, hoćete li stati na ovome i jeste li spremni na posljedice?

Navedeno je samo dio malverzacija općinskog organa uprave, a o stvarnom obimu i razmjeri javnost će biti upoznata u vremenima koja dolaze.

Proudly powered by WordPress