Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Dodik proziva Tursku da stoji iza protesta, a godinama bezuspješno traži sastanak sa Erdoganom

Direktor Međunarodnog instituta za bliskoistočne i balkanske studije (IFIMES) Ljubljana dr. Zijad Bećirović prokomentirao je za novinsku agenciju Patria protest opozicije i miting vlasti u Banja Luci koji su održani 14. maja.

– Protesti održani u Banja Luci u organizaciji vlasti i opozicije pokazuju svu bijedu politike u Republici Srpskoj ali i u cijeloj Bosni i Hercegovini, ističe Bećirović.

Kaže, da protesti ilustriraju recidiv prošlosti na ovim prostorima, jer ponovo se pokušavaju aktualizirati neprijatelji kojih faktički nema.

– Najveći neprijatelji entiteta Republika Srpska upravo su te političke strukture, koje su predvodile proteste i vlasti i opozicije. U Republici Srpskoj imamo gubitak u supstanci, jer skoro da više  nije moguće spriječiti ekonomski kolaps. Ponovno na scenu stupa Milorad Dodik, koji proziva Tursku, da stoji iza demonstracija, dok istovremeno već nekoliko godina bezuspješno traži sastanak sa Erdoganom.

Na drugoj strani bez Ahmeta Davutoglua, Dodikov prijatelj Vuk Jeremić nikada ne bi bio izabran za predsjedavajućeg Generalne Skupštine UN-a, bez lične podrške i napora Davutoglua, koji je uticao da mnoge zemlje članice Organizacije za islamsku saradnju (OIC) na glasanju u UN-a podrže Jeremića, iako je već bilo dogovoreno da predsjedajući GS UN-a bude diplomata iz Litvanije.

Istovremeno proizvođači mesa iz Republike Srpske najvećim dijelom izvoze meso upravo u tu i takvu Tursku i zahvaljujući tome uspijevaju preživljavati, a Davutoglu ponovno lobira da Jeremić bude generalni sekretar UN-a. Dodikovom licemjerstvu jednostavno nema kraja, naglašava Bećirović.

Na drugoj strani, kaže naš sagovornik, opozicioni nastup je dosta blijed.

– Vjerovatno to treba povezati sa nedavnim susretom Dodika sa Mladenom Ivanićem, koji daje naznake da su Ivanić i njegov PDP već jednom nogom u saradnji sa Dodikom.  Dok na drugoj strani u tajnosti Nedeljko Čubrilović sarađuje sa opozicijom.

Protesti po sistemu spojenih posuda mogu se preseliti i na Federaciju BiH. Međutim, to otežava činjenica da je SBB ušao u vlast i ne trebaju mu protesti kao što mu je to bilo potrebno prije nešto više od dvije godine. Opozicioni SDP nema snage da može organizovati proteste, jer nema uticaja na boračku populaciju.

Dodik ukoliko bi imao političke mudrosti trebao  se povući iz političkog života u trenutku odlaska Borisa Tadića sa mjesta predsjednika Srbije, jer je svoju političku sudbinu vezao za njega. Poslije toga njegov opstanak na vlasti održava se vještački.

Dodiku bi bilo pametno rješenje za izlazak iz postojeće situacije, da prepusti vođenje SNSD-a umjerenom i daleko  prihvatljivijem Igoru Radojičiću. On to vjerovatno neće učiniti, jer prema pouzdanim informacijama priprema opstrukciju u vlastitim redovima, da čak Radojičić ne bude izabran za gradonačelnika Banja Luke na predstojećim lokalnim izborima, zaključuje Bećirović.

Proudly powered by WordPress