Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Hoće li zajednički nastup ljevice pasti već na lokalnim izborima?

Demokratska fronta će na lokalnim izborima, u većini općina nastupiti samostalno. Ova odluka donesena je nakon što se sa SDP-om nisu mogli dogovoriti o kandidatu za gradonačelnika Tuzle.

Uprkos ranijim dogovorima sa SDP-om BiH, Demokratska fronta u 25 općina ide samostalno, sa vlastitim kandidatom za načelnika. U 11 općina podršku će dati nezavisnom ili kandidatu bliske političke opcije.

“Moramo naglasiti da su u svim ovim kandidaturama odlučujuću i zadnju riječ dale naše općinske i kantonalne organizacije, koje su samim tim i preuzele odgovornost za rezultate izbora. Što se tiče pregovora sa nama bliskim političkim opcijama, među kojima je i SDP, oni su u toku i nadamo se da će dati pozitivne rezultate”, saopćeno je iz Demokratske fronte.

Međustranački dogovori zapeli su kod kandidata za gradonačelnika Tuzle. SDP, naime, stoji iza kandidature Jasmina Imamovića i ne vidi alternativu. Inače, ovaj potez doveo je do neslaganja i unutar samog SDP-a. Selim Bešlagić, dugogodišnji član ove stranke, kandidaturu Imamovića javno je ocijenio pogrešnom, ukazavši na katastrofalne rezultate tuzlanskog SDP-a na općim izborima. Isti stav imaju i u DF-u, iz kojeg su ranije poručili da na ovom mjestu žele novog čovjeka.

“Mislim da su mišljenja sa DF-om na svim drugim pitanjima identična i da bi u ovom trenutku po pitanju zajedničkog kandidata razgovore mogli nastaviti u Kantonu Sarajevo i nekim drugim općinama”, kazao je potpredsjednik SDP-a Miro Lazović

Konkretni razgovori očekuju su narednih dana. Inače, iz DF-a je potvrđeno da na lokalne izbore izlaze sa 79 listi za općinska vijeća i skupštine općina. Od toga dvije liste su koalicione.

Proudly powered by WordPress