Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Lon Chaney ostao je poznat kao Čovjek s hiljadu lica

Glumačka karijera Lona Chaneya procvjetala je nakon propalog pokušaja samoubistva njegove supruge davne 1913. Postao je jedan od najplodnijih glumaca nijemih filmova i zaradio nadimak ‘Čovjek s hiljadu lica’.

Leonidas Frank Chaney rođen je 1. aprila 1883. u Coloradu u porodici dva gluhonijema roditelja. Kao dijete, Chaney je postao vješt u komunikaciji putem pantomime i to mu je kasnije poslužilo kao korisan alat u karijeri.

U tinejdžerskim godinama putovao je zapadnim dijelom zemlje i upoznao svoju suprugu, 16-godišnju pjevačicu Frances Cleveland. Par je imao jedno dijete, ali ih je manjak novca usmjerio na čudne puteve. Njihov jedini sin Lon prisjeća se da su se uvijek mogli osloniti na to da će njihov otac neobičnim plesom ispred tadašnjih barova zaraditi dovoljno za hranu.

Tokom pozorišnog nastupa 1913. Frances je u pauzi otišla iza pozornice i popila otrov. Uspijeva preživjeti, ali glasnice joj ostaju nepopravljivo oštećene, što joj onemogućava nastavak pjevačke karijere. Chaney je nakon toga napušta i sreću nalazi u glumi.

Ma vrhuncu razvoja nijemog filma Chaney postaje popularan ulogom u filmu ‘The Miracle Man’ koji je bio prvi od mnogih uznemirujućih i bizarnih uloga.

Nadimak ‘Čovjek od hiljadu lica’ zaradio je igrajući u 158 filmova od kojih je samo u trećini njegov lik ostao na životu. Redatelj Tod Browning, koji sa njim radio na 10 ostvarenja, opisao je Chaneya kao čovjeka koji ne voli svjetlost pozornice. Rijetko je prisustvovao premjerama ili društvenim događajima i otvoreno priznao da ne želi da niko napiše njegovu biografiju nakon što ode sa ovoga svijeta.

Chaney će ostati najpoznatiji po ulozi nesretnog grbavca Kvazimoda, zbog koje je pristao trpjeti fizički bol kako bi se bolje poistovjetio s likom. Nakon laganog nestajanja nijemih filmova glumac je odlučio da će se povući. Nakon njegove smrti u 47. godini svi studiji u Hollywoodu imali su pet minuta šutnje njemu u čast.

Iako je živio povučeno, prikupljeno je dovoljno činjenica o njegovom životu i 1957. izašao je film ‘Man of a Thousand Faces’ s James Cagneyem u glavnoj ulozi.

Proudly powered by WordPress