Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Kvalitetna saradnja udruženja sa službama socijalne zaštite na području ZDK-a

Ministarstvo za rad, socijalnu politiku i izbjeglice Zeničko-dobojskog kantona tokom protekle godine je kroz program razvoja zaštite i integracije djece i odraslih osoba s posebnim potrebama realiziralo sve planirane projekte.

Saradnja je na bazi usluga ranog podsticanja razvoja i rane intervencije za djecu sa posebnim potrebama, realizirana s Javnom ustanovom “Centar za djecu i odrasle osobe s posebnim potrebama ZDK” i Dnevnim centrom u Visokom, za korisnike iz općina Kakanj, Visoko, Breza, Vareš i Olovo, zatim sa “Dnevnim centrom za djecu sa posebnim potrebama Maglaj”, za korisnike iz Zavidovića, Žepča i Maglaja, te “Dnevnog centra Tešanj” i službom Centra za socijalni rad Olovo.

Vlada ZDK-a je putem ovog ministarstva u kontinuitetu odobravala sredstava za sufinansiranje rada javnih-humanitarnih kuhinja na području tog kantona, kojima su su doznačena sredstva u ukupnom iznosu od 225.000 KM.

U okviru planiranih programa, u iznosu od 54.720 KM, realizirano je i sufinansiranje značajnog projekta “Sigurna kuća za žene-žrtve nasilja u porodici i zajednici s područja općina ZDK”, koji implementira Udruženje “Medica Zenica”.

-Pružili smo i podršku radu drugih udruženja i organizacija civilnog društva, i u te svrhe utrošeno je ukupno 64.305 KM, a u programu obilježavanja ‘Dječije nedjelje u ZDK’ sudjelovali smo u realizaciji 37 projekata sa sredstvima od blizu sto hiljada KM – saopćili su iz Ministarstva za rad, socijalnu politiku i izbjeglice ZDK.

Za finansiranje zdravstvenog osiguranja korisnika socijalne zaštite u protekloj godini odobrena su sredstva u iznosu od 175.970 KM, a ministarstva i Vlada ZDK-a odobrila je jednokratne novčane pomoći, socijalno-intervenirajućeg karaktera, pojedincima i porodicama, i u ove svrhe utrošeno je ukupno 105.600 KM.

Proudly powered by WordPress