Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

FOTO: Katastrofalno stanje puta Gračanica – Prhinje – Breza

Na našu mail adresu juče je stigla molba da obiđemo dionicu puta Gračanica – Prhinje, te se na licu mjesta uvjerimo u kako lošem stanju se nalazi ova cesta. Već ranije smo na vlastitoj koži imali priliku osjetiti kako izgleda voziti se za Brezu iz Gračanice ovim putem, pa nam je manje više ovo bilo poznato od ranije. No, zahvaljujući angažiranosti Mehemeda Hasandića iz Gračanice dobili smo i jutrošnje slike te dionice puta.
Ova cesta je u ratu bio žila kucavica, ne samo općina Visoko i Breze, nego može se reći i cijele BiH, jer je bio jedina poveznica dviju tadašnjih slobodnih teritorija naše države. Nakon rata ovaj put je dobio alternativu, ali je mještanima MZ Gračanica i dalje bilo mnogo bliže za Brezu ići ovim putem, preko Prhinja, negoli ići u Visoko, Podlugove, pa u Brezu. Osim toga žitelji sela Prhinje i nemaju alternative, nego im je ovaj put jedini način da dođu ili izađu iz sela. Promet na ovoj cesti je sada naravno daleko manji negoli je bio u ratu, ali ovuda još uvijek prođe 200-300 automobila dnevno. Obzirom na stanje u kom se nalazi, samo je pitanje vremena kada će se na ovoj cesti desiti i neka teža nesreća. Auta su prisiljena da u samo par kilometara vožnje više puta prelaze s jedne na drugu stranu, a ima dosta dijelova koji su nepregledni.
Samo selo Prhinje ustvari pripada općini Breza, tako da je put iz Gračanice do njega u nadležnosti i odgovornosti Općine Visoko, a dalje pripada Općini Breza. Iako povezuje dvije općine ima staus lokalnog puta, te bi zbog toga svaka općina samostalno trebala da rješava svoju dionicu. Dugoročnije rješenje bi bilo proglasiti ga regionalnim, za što je već bilo nekih inicijativa, ali do sada to još nikada nije završeno.

Više slika pogledajte na našoj facebook stranici.

{joomplucat:687 limit=12|columns=4}

Proudly powered by WordPress