Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Ministar prosvjete Malešević: Mogu me tužiti, neću mijenjati svoju odluku o jeziku

– Šta ima veze. To je stvar svakoga pojedinačno da li će se odlučiti na takav potez, a ja to nikome ne mogu zabraniti – kazao je Malešević kratko za naš list nakon svečanosti inauguracije novog rektora Univerziteta u Banjoj Luci.

Malešević je kasnije, na konferenciji za novinare, na naše pitanje da li će to, kao i bojkot nastave u Srebrenici, utjecati da promijeni stav o ovom pitanju, pojasnio da onaj ko misli da je prekršio zakon i ko podnosi krivičnu prijavu, za to mora imati dokaz.

-Iz medija sam saznao za takve namjere i moguće je da su oni meni već presudili. Ranije mi je prijećeno da će da me zakolju i slične stvari. Moraju da pročitaju odluku Ustavnog suda BiH koja je jasna, a što se tiče obrazloženja, ono se ne primjenjuje. Ja sam odluku vrlo dobro pročitao i savjetovao se sa profesorima ustavnog prava sa Pravnog fakulteta – istakao je Malešević.

On je podvukao da su mu pravnici savjetovali da se primjenjuje samo odluka, kao i da je u demokratskim društvima dozvoljeno da neko tuži drugu stranu ukoliko smatra da je povrijeđen zakon, ali da moraju paziti “šta sa svojim postupcima mogu da izazovu”.

Kazao je i da, prema podacima sa kojima raspolaže, u Federaciji BiH samo 49 djece uči srpski jezik.

– Svi bi bili sretni da ga nazovu i jezik srpskog naroda, ali da puste da se izučava. Mi smo to dozvolili u 21 školi, a oni u Livanjskom kantonu, u Drvaru i Grahovu, gdje su uglavnom djeca srpske nacionalnosti, dok se u ostatku FBiH to ne izučava – smatra Malešević.

Proudly powered by WordPress