Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Politički pokušaj kontrolisanja PS Visoko

Sa različitih strana u posljednje vrijeme iznesene su teške optužbe na rad PS Visoko. Javna je tajna da se policija u Visokom pokušava staviti pod politički uticaj pojedinaca i stranki koje participiraju u visočkoj vlasti. Više i nije tajna da, po vlastitom ubjeđenju, “Visočanima” smeta komandni policijski kadar koji nije iz Visokog i koji nije pod uticajem lokalnih “domaćina” koji bi željeli držati sve pod kontrolom od kućnog savjeta u zgradama, mjesnih zajednica, javnih preduzeća, javnih ustanova, policije i sve do sudstva. Isto tako nikakva tajna nije da policajci koji dolaze iz drugih gradova na službu u Visoko, bar većina njih, tu je samo iz interesa vezanog za eventualno napredovanje u činovanju i sasvim je jasno da ih situacija u Visokom zanima koliko i Visočane zanima bezbjedonosna situacija u drugim gradovima ZDK.

Postoji politička struja u Visokom koja želi sa višeg kantonalnog nivoa da utiče na nadležne u Zenici kako bi smijenili komandira PS Visoko kojem spočitavaju bliskost sa izvršnom vlašću. Ta politička struja preko premijera ZDK navodno pokušava da utiče na okolnosti u kojima bi se postavio “njihov čovjek” na poziciju komandira preko kojeg bi oni mogli da naprave sistem poznatiji kao “kadija te tuži, kadija ti sudi”. Dok njima suprotna politička struja ističe kako je aktuelni policijski kadar u potpunosti pod uticajem pojedinih osoba iz Općine Visoko koje imaju veliki uticaj na rad policije.

U međusobnom političkom optuživanju dojučerašnjih saveznika iz vlasti, nažalost ima istine kako vezano za nepotrebnu bliskost tako i za pokušaje da se stranački iz Zenice u Visokom posloži komandni kadar po želji vladajuće stranke.

Međutim moguće da se želje pojedinaca ipak i ostvare bez njihovog uticaja. Pukim sticajem okolnosti sasvim je izvjesno da bi se moglo desiti i da vuk bude sit, a i ovce na broju. Jedini oštećeni u toj situaciji bili bi Visočani. Naime, aktuelni načelnik uprave Mirsad Pehadžić uskoro ide u penziju. Njegovo mjesto ostaje upražnjeno. Trenutni komandir PS Visoko ispunjava uslove da napreduje i da ga naslijedi, a na mjesto komandira mogao bi doći kontrolisani i stranci poželjni kadar. S tim da uvijek postoje oni željni činovanja i napredovanja kojima ne bi bilo teško istrpiti sve visočke nelogičnosti koje na kraju opet usvoji OV Visoko. Takvi obično dolaze iz Zenice.

U svim ovim kalkulacijama jedno je izvjesno. Visočani i dalje nisu bezbjedni a to potvrđuju i sve češća javna priznavanja povezanosti policije i politike što u svakoj normalnoj sredini ne bi smio da bude slučaj. Samo prošle godine u Visokom je ispucano više metaka nego za vrijeme akcije oslobađanja Prijekog 1992.godine. U protekle četiri godine mnoga krivična djela su se dešavala u Visokom i nikad nisu riješena ili su svjesno gurnuta pod tepih upravo iz gore navedenih razloga i povezanosti policije i pojedinaca iz vlasti.

Sreća je samo u svemu tome što je o svim dešavanjima informisan upravo onaj koji odlučuje i koji istina jeste iz Zenice, ali nema nikakvu potrebu da se bilo kome dokazuje u Visokom radi eventualnog činovanja i napredovanja u karijeri, i ko zna kakvim kadrom i moralnim predispozicijama policajaca raspolaže u PS Visoko.

Proudly powered by WordPress