Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Formira se koordinaciono tijelo policijskih agencija: BiH pojačava rat protiv terorizma

Borba protiv terorizma u BiH bi uskoro trebala dobiti drugačiju formu u odnosu na dosadašnjeaktivnosti. Ministarstvo sigurnosti BiH je Vijeću ministara BiH dostavilo odluku kojom predlaže uspostavljanje stručnog i savjetodavnog koordinacionog tijela za borbu protiv terorizma, koje bi trebalo predstavljati iskorak u odnosu na ulogu postojeće Operativne grupe za borbu protiv terorizma.

-Ovo sada je dodatno poboljšanje funkcionalnosti takvoga tijela, sa kojom se svi slažemo jer postoji velika potreba da se u borbi protiv svih oblika ekstremizma, organiziranog kriminala, korupcije i ostalih devijantnih ponašanja u društvu urede i unaprijede procedure u vezi sa koordinacijom i razmjenom podataka između obavještajnih i policijskih agencija u BiH. Mi, nažalost, u ovome trenutku imamo 13 različitih protokola u BiH u sferi postupanja u oblasti borbe protiv terorizma i organiziranog kriminala i zaista je neophodno da dođe do formiranja jednog koordinacionog tijela, koje bi vrlo jasno utvrdilo procedure jer je prevencija jedan od najvažnijh procesa u ovoj oblasti – objasnio je u razgovoru za Faktor Denis Zvizdić, predsjedavajući Vijeća ministara BiH.

Bez prijenosa nadležnosti

Formiranje ovakvog tijela, prema tvrdnjama predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH i suprotno optužbama aktuelne vlasti u Republici Srpskoj, nikako ne bi značilo prijenos entitetskih nadležnosti na nivo države, već bolju koordinaciju svih tijela zaduženih za borbu protiv terorizma.

-Poslije formiranja koordinacionog tijela bi se išlo na utvrđivanje određenih operativnih zadataka koji bi bili definisani na način jednakopravnog učešća svih policijskih i obavještajnih agencija i nikako ne bi značilo preuzimanje bilo čijih nadležnosti. Govorimo o pravovremenoj razmjeni podataka, o preventivnom djelovanju i o koordiniranom djelovanju u borbi protiv tako ozbiljnih pošasti u društvu kao što su terorizam i organizirani kriminal – kaže Zvizdić.

Strukturu koordinacionog tijela za borbu protiv terorizma bi činili predstavnici svih relevantnih obavještajnih i policijskih agencija u BiH.

-Tu se nalaze i MUP Republike Srpske, MUPFBiH, SIPA, OSA i druge državne agencije zadužene za provođenje zakona u toj oblasti, na čelu sa Ministarstvom sigurnosti. Dosadašnji rad u operativnoj grupi je rezultirao da smo napravili vrlo značajne i pozitivne korake u borbi protiv terorizma, što je posebno zabilježeno i konceptovano kao vrlo pozitivno u posljednjem izvještaju State Departmenta i drugih relevantnih međunarodnih institucija koje se bave pitanjem terorizma i organizovanog kriminala – objašnjava predsjedavajući Vijeća ministara BiH.

Ekonomski napredak

Unapređenje sigurnosti u BiH s aspekta prijetnji od različitih terorističkih aktivnosti sa sobom nosi druge pozitivne efekte od kojih bi korist imali svi građani naše zemlje.

-Nama u BiH je jedna od najvažnijih stvari stabilnost. Stabilnost znači ekonomski napredak jer niti jedan investitor neće doći ako nema stabilnu državu i stabilan region. Zato je formiranje ovog tijela, koje se formira bez supremacije bilo koga unutar njega već na ravnopravnoj osnovi i poštujući ustavne nadležnosti, nešto što može donijeti samo dugoročnu korist za BiH – zaključio je Zvizdić.

Proudly powered by WordPress