Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Muk bošnjačkog jedinstva: Ne ponovilo se,ali kao u Lukama i oko Sarajeva su ‘91 vježbali specijalci

Po zakonu, kako to reče direktor Policije RS Gojko Vasić, MUP manjeg bh. entiteta nije obavezan najaviti nikome, pa čak ni komandiru policijske stanice na određenom području da će specijalci imati trodnevne vježbe. One se izvode u okviru godišnjih planova i programa obuke specijalaca za reagiranje u određenim uvjetima, piše novinska agencija Patria.

Tačno je da zakon to ne nalaže. I nije prekršen.

Ali, šta je sa praksom? Do sada su redovno, nekad dan, nekada nekoliko dana unaprijed bilo MUP RS ili neka druga policijska agencija u BiH ili Oružane snage BiH, najčešće saopćenjem za javnost preko medija, najavljivali da će na određenom području biti izvođene vježbe.

Cilj je da se stanovništvo ne prepadne, kao što je to bio slučaj u selu Luka iznad Srebrenice.

Žrtve genocida, koje su se uprkos preživljenim strahotama, vratile na svoja ognjišta, a mahom je riječ o ženama ili starcima čiji su sinovi, muževi, očevi, braća….zvjerski likvidirani do kraja će života, uz onaj krvavi 11. juli 1995., u sjećanju nositi i 21. juni 2016. godine.

Možemo samo zamisliti kako su se osjećali kada su ugledali specijalce MUP-a RS u maskirnim uniformama, naoružane dugim cijevima i sa amblemom na rukavu kakav podsjeća na iste one pod kojima su njihovi muški članovi porodica ubijani.

Ne spori niko Vasiću ni ministru Draganu Lukaču da je sve urađeno po zakonu.

Ali, šta je sa političkom dimenzijom navodne vježbe, baš u selu kod Srebrenice, baš 20 dana do obilježavanja 21. godišnjice od genocida i baš tri mjeseca prije izbora?

Specijalci, tako kažu policijski eksperti, ne vježbaju nikada u blizini kuća niti naselja.

Mjesta na koja idu odabrana su namjenski – duboko su u šumama, jezera gdje obavljaju ronilačke vježbe također udaljena su od naseljenih mjesta, penju se uz pomoć konopaca uz litice….

Specijalci, ma koliko to pravdali iz MUP-a RS „običnom vježbom“ nemaju ama baš ništa uvježbavati u selima. Osim ako im cilj nije zastrašivanje mještana. U čemu su uspjeli!

Kad se već mjesecima unaprijed prave planovi i programi, zar niko u tom MUP-u RS nema da skrene pažnju da nije baš pravo vrijeme izvoditi vježbe specijalaca na području Srebrenice. I uz to, odabrati šumske lokacije kakvih ne manjka na tom području.

Ima u MUP-u RS neko ko odlično zna zašto je odabran 21. juni, selo Luka, Srebrenica.

Ima na teritoriji manjeg bh. entiteta još bolji terena za fizičke pripreme specijalaca. Recimo Manjača. Ili po Kozari da možda probaju. Ali, ne. Odabrana je planski Srebrenica. Mještani Luka, ali i svi Bošnjaci koji su se vratili u Srebrenicu i Podrinje, opet su u strahu. Mlaka reakcija stigla je od SDA. Osuda, poziv EUFOR-u i OHR-u da nešto učine.

Zašto šuti političko Sarajevo? Zašto šuti Bakir Izetbegović, ne kao predsjednik SDA, već kao predsjedavajući Predsjedništva BiH. Ako Mladen Ivanić i Narodna skupština RS zbog odluke o objavi rezultata Popisa stanovništva mogu blokirati rad državnih institucija, zašto Izetbegović, osim što je njegova stranka poslala mlako saopćenje, ne poduzme konkretne poteze.

Ako ne umije sam, neka nauči od političara iz RS, kako se to štite interesi svog naroda.

Ili bošnjačko jedinstvo SDA-SBB (Bakir Izetbegović i Fahrudin Radončić) koje se hvali sa 448.000 glasača iza sebe, sada na primjeru Luka ne demonstrira zašto su sami sebe nazvali historijskom koalicijom za spas Bošnjaka.

Bošnjaci Luka i Srebrenice daleko su od Sarajeva. Otuda i šutnja bošnjačkog jedinstva.

Ne ponovilo se, ali ovakve vježbe oko Sarajeva i drugih gradova u Bosni i Hercegovini 1991. i 1992. godine izvodili su pripadnici agresorske JNA. Ukopavali tenkove i topove, a uznemirene građane obavještavali da se radi o „planom i programom predviđenoj vježbi“.

Ne ponovilo se, baš kao sada u Lukama, dok su Arkanovci „vježbali“ po Bijeljini političko Sarajevo ubjeđivalo je sve redom da rata neće biti.

Proudly powered by WordPress