Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Kešetović: Spisak želja Vlade FBiH vrijedan 21 milijardu KM otjerat će nas u dužničko ropstvo

Piše: prof.dr. Izudin Kešetović

Najava investicionog ciklusa u Federaciji Bosni i Hercegovini je najnoviji turbo folk neosmišljene ekonomske politike domaćih vlasti. Prava istina je da su ekonomski temelji države i društva duboko potkopani. Pojednostavljeno, takozvana reformska vlast je duboko zaglibila.

BiH se 21 godinu od Dejtonskog mirovnog sporazuma ponovo vraća na početak: vlasti prodaju sve šta je državno ili kako to drugačije „krste“ privatiziraju. Nedostaju investicije u projekte obnove. Fabrike su uništene. U fokusu aktuelne vlasti, a pod udarom neoliberalnog ekonomskog koncepta, našli su se prvo radnici i penzioneri.

Od preduzeća spremnih za uništavanje izabrani su ona koja se „muče“ dvadeset godina. Postala su poznata po tome da su u njima najbolje hajrovali najmenadžeri. Projekat je dobro osmišljen na principu šupljih školjki ili očerupanih koka. Rezultati ovih procesa su poznati. Sigurno propadanje nam je zagarantovano. Izvođači radova, kao i do sada, će na svojim računima inkasirati nešto novca, a mešetari iz sjene će pokupiti kajmak. Naravno, narod će dobiti sirutku i obećanja da je sve ovo uništeno po ključu nacionalnog interesa ili po onoj „čuvajmo domaće lopove“.

I spisak želja od 21 milijardu KM u Federaciju BiH samo nas može otjerati u dužničko ropstvo. Jer, historija nas uči da se stvara samo na vlastitoj akumulaciji bez obzira koliko ona bila skromna.

Kada ne mogu iskamčiti 1 milijardu KM kredita od MMF da bi sačuvali aktuelnu vlast i klijentelu koja se namnožila od državnog aparata do javnih preduzeća do ustanova, vlasti idu tražiti 21 milijardu KM investicija na bazi komercijalnih i bankarskih kredita. Mada, jasno je da silnog novca i investicija nema bez vlastite akumulacije i vlastitog rada i reda.

Naši političari su kao pokvarena roba. Kao što trgovci vješto produžavaju rok trajanja robi krivotvoreći deklaracije i ovi naši političari opstaju tako što lažu narod, i što se zadužuju u stotinama miliona KM.

Nadati se da će narod i priču o novim investicijama spoznati kao još jednu vješto smišljenu prevaru pred nove izbore. I da će prestati raditi merhamet bosanskog čovjeka. I da je došlo vrijeme za onu „možeš koliko hoćes, ali ne možeš dokle hoćeš“.

Očito da je ovoj vlasti istekao rok trajanja.

Proudly powered by WordPress