Naučnici su otkrili kako konzumiranje jedne supene kašike maslaca dnevno ima vrlo malo utjecaja na smrtnost, kako nema posebnog utjecaja na kardiovaskularne bolesti i srčane udare te kako čak može pozitivno utjecati na reduciranje rizika obolijevanja od dijabetesa.
U jednoj od najnovijih studija o ovoj temi, istraživači sa Tufts univerziteta u Bostonu analizirali su rezultate devet studija objavljenih od 2005. godine iz 15 zemalja, uključujući Sjedinjene Američke Države, Veliku Britaniju i druge zemlje Evrope.
U istraživanju je učestvovalo skoro 640.000 odraslih ljudi dobne skupine od 44 do 71 godinu. U totalu je studija ispratila više od 28.000 smrti, skoro 10.000 slučajeva kardiovaskularnih bolesti i skoro 24.000 dijabetesa.
Kombinujući rezultate istraživanja, naučnici su došli do zaključka kako je konzumacija dozvoljene dnevne doze maslaca (oko 14 grama) povezana sa 1 posto većim rizikom od smrti. Konzumacija maslaca nije bila povezana sa bilo kojom vrstom kardiovaskularnih bolesti, dok su određeni podaci upućivali na to kako je konzumiranje maslaca na dnevnoj bazi bilo povezano sa četiri posto nižim rizikom od razvijanja dijabetesa tipa 2.
Autor studije dr. Dariush Mozaffarian je istakao kako rezultati studije sugerišu kako maslac ne bi trebao biti demoniziran, niti smatran lošom hranom.
Jedna od istraživačica koja je učestvovala u studiji dr. Laura Pimpin kaže:
“Iako ljudi koji jedu dosta maslaca generalno vode nezdraviji život, sam maslac nije loš. Studija je pokazala kako je on negdje između dvije krajnosti – puno je zdraviji i bolji izbor od šećera i škroba, poput bijelog brašna ili krompira, no puno lošiji izbor od nekih ulja poput ekstradjevičanskog maslinovog ulja”.
Istraživači savjetuju kako je, baš kao i u svemu kada je u pitanju pravilna prehrana, i u slučaju konzumacije maslaca najvažnija umjerenost.