Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

FOTO: Okrugli sto: Plan provođenja imunizacije

altU JU Dom zdravlja Visoko danas se održava okrugli sto na temu imunizacije. Sastanak se održava povodom Europskog tjedna imunizacije koji se obilježava krajem mjeseca aprila, a obuhvata niz radionica koje doprinose jačanju kapaciteta zdravstvenih djelatnika čija je uloga u osiguranju nacionalnih programa imunizacije posebno istaknuta kroz EIW 2012. Okrugli sto u Visokom četvrti je u nizu koji se provodi u Federaciji.

Teme današnjeg okruglog stola i prezenteri:

–          Uloga FMZ u provođenju Programa imunizacije u FBiH – doc.sci dr. Aida Pilav, FMZ

–          Aspekti nabavke vakcina i potrošnja vakcina u FBiH – prim. dr. Željko Ler, FZJZ

–          Program imunizacije u FBiH – izazovi – dr. med.sci Jelena Ravlija, FZJZ

–          Uloga medija u provođenju Programa imunizacije – Zlatan Peršić, FMZ

–          Kontrainidikacije cijepljenja – prim. dr. Amra Junuzović, DZ Sarajevo

–          Provođenje programa imunizacije – iskustva s terena – kantonalni EPI koordinator.

Dr.med.sci Jelena Ravlija, epidemiolog, šef epidemiološke službe Federalnog zavoda za javno zdravstvo, rekla je danas:

„U toku je obilježavanje Tjedna imunizacije, a cilj radionica koje se provode ovim povodom jeste podizanje svijesti i znanja  o značaju imunizacije, zaštiti zdravlja, odnosno imunizaciji kao najekonomičnijem i najefikasnijem načinu zaštite ne samo djece nego društva uopće, jer redovnim i sveobuhvatnim cijepljenjem štitimo zdravlje cijele populacije. Pratimo iskustva evropskih zemalja i njihove programe. U našem programu je 10 vakcina koje prate 10 bolesti. Jasno, bogatije zemlje imaju veći broj vakcina, ali ovih deset je sasvim dovoljno za zdravlje naše djece.”

U ime Federalnog ministarstva zdravstva, današnjem okruglom stolu prisustvovao je gospodin Zlatan Perišić, stručni suradnik za odnose s javnošću Federalnog ministarstva zdravstva koji je govorio o ulozi medija u provođenju Plana imunizacije:

„Danas prisustvujemo jednoj od serija radionica koje se organiziraju  povodom obilježavanja Europske sedmice imunizacije i koja obrađuje temu imunizacije iz više dijelova, odnosno s više aspekata, od nabavke i distribucije vakcina do same aplikacije do segmenta o kojem ja govorim, a to je uloga medija u provođenju programa imunizacije. Mediji imaju odgovornost i obavezu u svakom aspektu, jer prenošenje dobre ili loše prakse kada se radi o imunizaciji, mogu unijeti nedoumice kod roditelja, što može imati posljedice.”

Dr. Jasna Mehičević, primarius, specijalista školske medicine i porodične medicine, prenijela nam je svoja iskustva:

„Radim sa djecom od 14 i 18 godina. Oni dolaze po pozivu na vakcinaciju, a bolji odziv imamo kod četrnaesetogodišnjaka,  ali moram reći da smo ipak zadovoljni njihovim odzivom. Imamo dobru suradnju s kolegama porodične medicine na našoj općini i u dogovoru s njima šaljemo pozive na koje se djeca odazivaju.”

EPI koordinator za područje Visokog je dr. Medina Omanović, i prilikom obraćanja iskoristila je prilika da apeluje na roditelje da poštuju Plan vakcinacije radi što bolje zaštite djece.

altaltaltaltalt

Proudly powered by WordPress