Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

FOTO: “Ne spremajte ražanj dok je zec još u šumi”

altNedjeljno izborno jutro u Visokom ukazuje na dvije stvari: ili smo odlučili da izađemo na izbore brojnije nego ikad ranije, ili smo sinoć zaglavili i prepili pa sad duže spavamo i mahmuramo. Visočke ulice i kafići koji se nalaze u njima su u većini slučajeva prazni, a i onaj dio u kojima ima posjetilaca već komentariše kako i za koga i da li uopće glasati. Neki su već glasali i imaju prve komentare i svi se slažu u jednom – da su za razliku od svih prethodnih izbora biračka mjesta pretrpana posmatračima svih stranaka koji uredno zapisuju i evidentiraju sve što se dešava, od imena i prezimena ljudi koji glasaju do popratnih pojava, od pokušaja slikanja mobitelima do ponašanja članova biračkih odbora.

Na jednom mjestu u gradu je malo življe nego na ostalim, a radi se o VIP PUB-u gdje smo u rukometnim temama i dilemama zatekli Sašu Lončara, Nećka Sorguča i Edina Bukvu koji se još nisu dozvali od sinoćnjeg poraza RK Bosna od RK Goražda, a glasat će tek kasnije. Svoju prvu kafu u istom objektu pije i generalni direktor KTK Visoko Senad Bilalović, koji ima namjeru glasati dok mu se malo razbistri poslije kafe oko 12.00 sati.

Niz čaršiju pa sve do zgrade Općine pustoš, Vajta i Kemo u kombiju prave strategiju kako naplatiti odrađeno i kako pogoditi novi posao oko skidanja vizuelne komunikacije s biračima. Ispred zgrade Općine nigdje nikoga, otvorili smo vrata simbolično i napravili sliku sa znakom pitanja “kome će se ova vrata otvarati naredne četiri godine”. U telefonskoj komunikaciji sa predstavnicima stranaka svi su optimisti, svi već pripremaju proslave izborne pobjede i takmiče se u tome ko je više janjadi naručio za slavlje. Svi su previše zaglibili u ove izbore tako da im se razum pomutio, ne vide stvari oko sebe jasno, realno i objektivno, tako da ovu mini fotoreportažu kroz jutrošnje Visoko završavamo porukom Izbornim štabovima svih političkih subjekata:”Ne spremajte ražanj dok je zec još uvijek u šumi”.

{joomplucat:708 limit=16|columns=4}

Proudly powered by WordPress