Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Obamin saradnik sa bh. novinarima: Korupcija podriva državnu sigurnost svake zemlje

SAD snažno podržavaju BiH na njenom putu ka euroatlanskim integracijama. Kretanje ka NATO-u je težak put, treba ga preći ispunjavajući preuzete uslove i kriterije, poručio je Michael Carpenter, zamjenik pomoćnika ministra odbrane zadužen za Rusiju, Ukrajinu, Evroaziju i Zapadni Balkan u razgovoru sa bh. novinarima, među kojima je bio i novinar novinske agencije Patria.

Carpenter je istakao da je država Bosna i Hercegovina dragocjen partner u koaliciji koja se bori protiv ISIL-a u Siriji i Iraku.

-ISIL je tumor koji je metastazirao širom planete. Zbog toga je jako važno da se evropske zemlje bore protiv odlaska boraca na strana ratišta i protiv njih kada se vrate. SAD je drago da je BiH usvojila zakon kojim se sankcioniše odlazak bh. državljana na strana ratišta.

Postignut je određeni napredak, ali se može puno toga više uraditi ne samo u BiH, već i regiji. Jako je važno da vlasti u zemljama regije zasuču rukave i rade kao vlada u punom kapacitetti, kao vlast na tim pitanjima. Kada kažem kao vlada, onda to znači da ne treba samo Ministarstvo odbrae biti uključeno, već i druge agencije, kao što je recimo ministarstvo unutrašnjih poslova, potom međuobavještajna saradnja, da bi se zaustavio odlazak boraca na strana ratišta, istakao je Carpenter.

Obzirom da je prije Sarajeva posjetio Tiranu, Beograd, Skoplje i Podgoricu pitali smo ga da li može povući paralelu i reći koja je od država regiona napravila najveći napredak na putu ka evroatlantskim integracijama.

-Teško mi je to sada porediti, jer je neka država napravila veći pomak u nekom dijelu, a neka manji. I obrnuto. Sličan napredak su recimo napravile zemlje regiona u pogledu borbe protiv terorizma. Ostalo mi je teško povlačiti paralelu.

Ali, ono što mogu reći jeste da je za sve zemlje regiona ključno vladavina prava dakle pravosuđe, jačanje ekonomije, te borba protiv korupcije i jačanje upravljanja državom.

Ako toga nema, onda se podriva državna sigurnost i napredak zemlje, naglasio je Carpenter.

U nekoliko navrata Carpenter je potencirao da je za BiH ključno knjiženje vojne imovine, bez čega nema aktiviranja MAP-a.

Proudly powered by WordPress