Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Vlastima u manjem bh. entitetu potrebniji MMF: RS blokadom države srlja u potpuni kolaps

Rješavanje pitanja mehanizma koordinacije ostaje posljednja prepreka do potpisivanja Pisma namjere prema Međunarodnom monetarnom fondu (MMF), odnosno dobijanja kreditnog aranžmana sa tom finansijskom institucijom.

Upravo o mehanizmu koordinacije ovisi potpis predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH Denisa Zvizdića i premijera FBiH Fadila Novalića na Pismo namjere, ali aktuelna vlast u RS-u, sudeći prema posljednjim izjavama premijerke Željke Cvijanović, nema namjeru odstupiti od dosadašnjeg pristupa ovom pitanju, odnosno nema namjeru kroz mehanizam koordinacije prihvatiti jednostavniji način donošenja odluka na evropskom putu BiH.

Plaće i penzije

Vlada RS-a zahtijeva realiziranje kreditnog aranžmana u iznosu od 550 miliona eura sa MMF-om, a tek nakon toga rješavanje pitanja mehanizma. Ipak, stanje budžeta tog bh. entiteta ne ostavlja previše prostora Vladi RS-a za držanje pri stavovima zbog kojih bi ostali bez pripadajućeg dijela MMF-ovog kredita.

-Ukoliko se ne pronađu sredstva, budžet neće moći servisirati tekuće obaveze. On je ionako na samom rubu likvidnosti i mnoge obaveze iz budžeta se ne izvršavaju. Bit će ugrožene plaće i penzije – izjavio je za Faktor Dragan Čavić, zastupnik u Narodnoj skupštini RS-a.

Ukoliko se ne realizuje aranžman sa MMF-om, Cvijanović je najavila „plan B“, kojim će se nadomjestiti potrebna sredstva.

– Moguće, ali skupim kreditnim zaduženjima i emisijom obveznica. Na posljednjoj emisiji od 60 miliona, ukupno vraćanje duga je 90 miliona. Teret kamate je 50 posto. Mislim da se domaće tržište kapitala, odnosno domaće banke, već bliže limitima plasmana istom pravnom licu. Ukupno projektovano zaduženje na početku ove godine je, čini mi se, bilo oko 280 miliona. Od toga je već kroz emisije obveznica realizovano pola. Jedino gdje mogu nadomjestiti taj novac su emisija obveznica, kratkoročna zaduženja emisijom trezorskih zapisa i ima ova priča, koja još nije okončana, a to je prodaja Rudnika željezne rude Ljubija za 50 miliona. Mislim da je to ta neka rezervna varijanta, bez obzira na to što je to potpuno besmisleno prodavati – kazao je Čavić.

FBiH manje ovisna

Sredstva MMF-a su potrebna i Federacij, ali taj entitet, prema mišljenju ekonomskog analitičara Zlatka Hurtića, ima kvalitetnije alternative u odnosu na RS.

-Ukoliko se taj kredit ne realizuje, sredstva se mogu uzeti od domaćih banaka, koja su i povoljnija u ovom momentu u odnosu na MMF-ova. RS-u nisu dostupni svi mogući krediti koji su dostupni Federaciji. Ono što Federaciji treba, pored novca, jeste i podrška reformama, tako da to ide u paketu sa aranžmanom MMF-a – izjavio je Hurtić za Faktor.

Ekonomska moć Federacije je, prema mišljenju našeg sagovornika, mnogo veća u odnosu na RS pa je samim tim FBiH mnogo manje ovisna o sredstvima MMF-a.

– Kada se gleda veličina BDP-a, iznos poreza koji se prikuplja i iznos unutrašnjeg duga, onda su to indikatori koji govore u korist Federacije. Republika Srpska jeste u većem deficitu, tako da imaju veću potrebu za ovakvom vrstom kredita. RS je sve isprivatizirala, dok kod FBiH postoji i ta mogućnost da kroz privatizaciju dođu do potrebnih sredstava – objašnjava Hurtić.

Beznađe Vlade RS-a

Aktuelna vlast u RS-u je u posljednjih nekoliko godina sredstva za popunjavanje budžetskih rupa pokušavala pronaći zaduživanjem kod različitih fondova, a mnogo je pažnje posvećeno i nikada realizovanim povoljnim kreditima iz Rusije.

– Teško je očekivati da će biti realizovani neki kreditni aranžmani sa Rusijom, ako se to do sada nije desilo. Bilo je još raznih pokušaja, poput famoznog američkog fonda, koji se ispostavio kao prevara. Poslije je Vlada donijela odluku o zaduženju kod švicarskog fonda, pa je i to smijurija bila. To je ustvari manifestacija tog beznađa i upuštanja u razne avanture koje prije svega predstavljaju bruku za njih – izjavio je Čavić.

Proudly powered by WordPress