Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Naida Delibašić (SBB): Evaluacija Strategije omladinske politike na području ZDK za period 2009 – 2014

Na sjednici Vlade ZDK, koja je održana ranije danas, Naida Delibašić (SBB), zastupnica u Skupštini ZDK, za vrijeme diskusije o evaluaciji Strategije omladinske politike na području našeg kantona za period 2009 – 2014, komentirala je samo izvršenje strategije, predloživši neke konkretne prijedloge za naredni period.

“Strategija je dokument sa programskim pristupom djelovanja prema mladima, koji određuje realizaciju ciljeva strategije, kao i pravac djelovanja. Ono što ja vidim ovdje jeste da mnogi ciljevi nisu realizovani, odnosno, da su djelimično realizovani.

Mladi i zapošljavanje, djelimično realizirano, s tim da bih ja preimenovala ovaj dio i rekla bih “mladi i pripravnički staž”, jer skoro svi mladi koji odrade pripravnički staž, ako imaju sreće da ga urade, ostanu na tome. Ne dobiju zaposlenje, što je jako loše. Nisu formirani transferi za mlade, nije učinjeno ništa.

Ali evaluacija se mora prihvatiti jer na papiru piše ono što se dešavalo u tom periodu. Da je dobra, nije, ali sad se ne može mijenjati.

Ono što ja predlažem Skupštini ZDK je sljedeći zaključak: Skupština ZDK zadužuje Vladu da za narednu strategiju omladinske politike mora planirati finansijska sredstva koja su ključna za izradu same strategije.”

Tokom ove tačke dnevnog reda zastupnici u Skupštini ZDK prihvatili su ovaj zaključak svoje kolegice.

Proudly powered by WordPress