Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Johannes Hahn: Radujem se narednim koracima BiH ka EU

Hahn je na svom zvaničnom Twitter profilu napisao kako se raduje narednim koracima BiH na putu ka EU.

Također, ocjena je da su Izetbegović i Dodik pokazali sposobnost za nalaženje rješenja bitnih za evropsku perspektivu i ekonomski razvoj BiH. To je omogućilo postizanje dogovora, koji BiH garantuje dobivanje zelenog svjetla na narednom zasjedanju Vijeća za opće poslove EU, zakazanom 20. septembra. I sam Lars-Gunnar Wigemark, koji je bio domaćin sastanka, ukazao je kako je ispunjen posljednji uvjet kako bi aplikacija naše zemlje za članstvo u EU bila prihvaćena .

Izetbegović i Dodik postigli su na jučerašnjem sastanku u Istočnom Sarajevu dogovor o usaglašavanju Mehanizma koordinacije i kreditnog aranžmana MMF-a. Sastanak je danas oko 14 sati počeo u restoranu “Barka” u Istočnom Sarajevu, a završen je oko 18 sati.

Domaćin sastanka bio je šef delegacije Evropske unije (EU) i specijalni predstavnik EU Lars-Gunnar Vigemark, a prisustvovali su i premijerka RS-a Željka Cvijanović kao i predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić.

Sastanku se naknadno pridružio i premijer Federacije BiH Fadil Novalić koji je zajedno sa Zvizdićem potpisao i Pismo namjere prema MMF-u, što je posljednji korak u dobijanju kreditnog aranžmana.

Proudly powered by WordPress