Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Izetbegović o reakciji Čovića: Dajem riječ da neće biti marginalizacije hrvatskog korpusa

HDZ je dogovor okarakterisao kao srpsko-bošnjački povjesni dogovor. Član Predsjedništva BiH Dragan Čović rekao je da je dogovor Milorada Dodika i Bakira Izetbegovića za njega mrtvo slovo na papiru i da su time nesporazumi HDZ-a i SDA eskalirali, čime su otvorena vrata krizi vlasti na svim nivoima.

-Taj dogovor po meni jeste povijesni jer će ishoditi pokretanjem BiH na njenom evropskom putu. Međutim, to nije srpsko-bošnjački sastanak, već sastanak dva premijera, državnog i entitetskog. Ta dva premijera nisu već duže od pola godine neke bitne detalje unutar koordinacijskog mehanizma mogli da riješe. Jučer su ih riješili uz pomoć Milorada Dodika i mene i u aranžmanu međunarodne zajednice i delegacije Evropske unije u BiH. Uslijedila je pretjerana, neutemeljena reakcija. Nije tačno da kanimo ukinuti kantone i da imamo namjeru marginalizirati hrvatski korpus u BiH. Mogu dati riječ  da do toga doći neće i ako se nađe takvih elemenata da ćemo ih korigovati – kazao je Izetbegović.

Dodao je da će narednih dana imati sastanke sa HDZ-om na kojima bi se sve trebalo raščistiti.

-Po meni je to jedna bespotrebna, nervozna reakcija. Toliko je sastanaka Čović imao sa Dodikom kada ja nisam ovako reagovao. Imao sam povjerenja u njega – istakao je Izetbegović.

Čović je otišao korak dalje i o dogovoru obavijestio visoke evropske zvaničnike.

-Oni su onda obavijestili njega da je to jedan izvanredan, ključni potez na pokretanju BiH. Odgovor visoke predstavnice Mogherini i komesara za proširanje Hahna došao je prije nekoliko sati. Ako ima bilo kakvih sumnji da se nečija pozicija kantona, hrvatskog korpusa i slično time ugrožava, to ćemo raščistiti ovih dana i uvjeren sam da će to biti uredu. Bilo je reakcija i Saveza za promjene. Neka bojazan da je to uvod u neke promjene koalicija. To nije ni pomenuto niti je bilo u primisli. Ne znam čemu takve nervozne reakcije kad dolazi do pomirenja. Slična reakcija je bila kada smo se Radončić i ja približili. Na Balkanu bi se svi se trebali radovati kada u jednoj ovakvoj konfuziji, kada u masi konflikta, neki čvor bitan se razveže kao što se to desilo jučer u Lukavici.

Čović već dugo spominje krizu institucija u BiH, ali nikada nije iznio detalje, zbog čega Izetbegović namjerava na sastanku sa HDZ-om tražiti i da mu kaže na šta se kriza odnosi.

-Mi nemamo namjeru bilo koga preglasavati, pokušavati dominirati nad bilo kime, a s druge strane nemamo namjeru napraviti mehanizam tako da u ovoj zemlji ništa se ne može uraditi bez HDZ-a, bez jakog obrazloženja. S jakim obrazloženjem svako ima pravo da zaustavlja stvari i to ćemo pratiti. Ali, bez obrazloženja, iz čista mira, kazati da nešto može ili ne može, takvu poziciju niko neće imati, ni SDA, ni HDZ ni bilo koja druga stranka – kazao je Predsjedavajući Predsjedništva BiH.

Dodao je da to nije ucjena. Ucjena bi bila kada bi se išlo na to da će se blokirati, napustiti institucije BiH bez jasnog obrazloženja.

-Mi ne bismo pristali na ucjenu, već bismo iskoristili naše mehanizme deblokade, ali nadam se da u tu fazu nećemo doći. Jer to bi bilo kad je u pitanju HDZ  i njegov odnos prema SDA, i inače njegova pozicija u ovom mandatu, traženje hljeba na pogaču. Mislim da odavno ta stranka i taj korpus nisu bolje stajali u vlasti. Mi smo se trudili da bude relaksiran, da bude zadovoljan. Mislim da je to tako i da ne treba tražiti razloge da se prave problemi u ovoj državi – istakao je  Izetbegović u svom gostovanju u Dnevniku Federalne televizije.

Dodao je da je Čović želio da bude vođa evropskog projekta, u čemu ga je podržao.

-Raduje me da Čović želi da bude šampion euroatlantskih integracija. Ne raduje me da je uradio ovo što je uradio danas. Ja sam bio saglasan da on preda jednu preuranjenu aplikaciju, jer mi smo Evropskoj uniji dali jednu preuranjenu, nezrelu aplikaciju. Onda sam se ja lično potrudio i uspio da se riješi problem sa prilagodbom SSP-a. Dakle, mojom intervencijom u Berlinu, odnosno sa kencelarkom Merkel, i jučer u Lukavici uspjela su da se razvežu dva čvora i da krenemo. To su bila dva najbitnija elementa. Tako da sam razočaran i začuđen ovakvom žestokom reakcijom – kazao je Izetbegović, te dodao da je aplikacija kredibilna, što će potvrditi i reakcije Brisela i Evropske unije.

Nastali problemi neće poljuljati odnose u vladajućoj koaliciji. Sve dok se svi ponašaju zrelo i ne uzimaju sebi za pravo da više nego što im pripada, nema mjesta za probleme.

-Svi treba zrelo da razmisle šta rade i da se ne upuštaju u neke stvari koje će izazvati reakciju. SDA se jako potrudila da se relaksira pozicija hrvatskog korpusa koji je najmalobrojniji u BiH. Čak da se negdje dobijaju i neke pozicije koje su i preko mjere. Imali smo reakcije opozicije na to. Ali, u svemu tome ima neka mjera. Ako ćete počet praviti problem ovoj državi, ako ćete bez razloga ucjenjivati, praviti blokade, ultimatume, onda ćete nas natjerati da i mi razmišljamo o tome kako dalje – rekao Izetbegović.

Istakao je da jučerašnjim dogovorom nije ugrožena pozicija kantona.

-HDZ tvrdi da smo im ugrozili poziciju kantona jučerašnjim dogovorom. Opozicija tvrdi da smo dali prejaku poziciju kantonima. Istina je na sredini. Svaki nivo vlasti u ovoj državi će imati svoju poziciju u kooridnacijskom mehanizmu u skladu sa ovlastima, zakonskim ili ustavnim. Koordinacijski sistem je samo koodinacijski sistem, ne njemu se ne donose odluke. Odluke se donose u zakonodavnim tijelima. On treba da iskoordinira, dakle da svakoga uzme u obzir u ovoj državi – poručio je Izetbegoović.

Proudly powered by WordPress