Jedna manja studija je pokazala kako su oni koji su zobenu kašu jeli svakog dana u periodu od šest sedmica imali pad nivoa holesterola i smanjenje obima struka u odnosu na one koji su jeli istu količinu ugljikohidrata kroz nudle u istom tom periodu, piše Popsugar.
Ovo je još jedan dokaz o tome kako nisu svi ugljikohidrati isti te kako su neki dosta bolji za naše zdravlje i izgled.
Zobena kaša nas čini sitima, opskrbljuje nas kalorijama i vlaknima koji nam trebaju, a ukoliko se odlučimo na ovaj doručak, nema potrebe da posežemo za nezdravim grickalicama.
Za razliku od žitarica punih šećera i rafiniranih ugljikohidrata, tijelo zobenu kašu probavlja polako, održavajući nivo šećera u krvi stabilnim, što nam daje osjećaj sitosti.
Kada je riječ o mršanju, treneri Bob Harper i Gunnar Peterson dijele mišljenje u jednom – ugljikohidrate bi trebalo konzumirati ujutro, za doručak.
Kako pojašnjava nutricionistica Shira Lenchewski, ugljikohidrati se mnogo efektnije troše ujutro te se na taj način ne talože kao masne naslage u tijelu. Ona savjetuje da obrok najbogatiji ugljikohidratima bude upravo jutarnji.