Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Publika željno očekuje film o detaljima života Jackie Kennedy

Publika u SAD-u željno isčekuje premijeru dokumentarca o nepoznatim detaljima iz života najpopularnije prve dame Jackie Kennedy i njenoj ulozi u stvaranju moderne slike o ubijenom američkom predsjedniku Johnu F. Kennedyju.

Dokumentarac “JFK: Činjenice i laži” pokazuje da je Jackie bila “umjetnica” u Bijeloj kući.

“Jackie Kennedy je zaslužna za očuvanje naslijeđa Kennedyjevih”, rekao je producent filma Noah Morowitz. Prema njegovim riječima, lijepa prva dama je posvetila veliki dio svog života u pomaganju Johnu F. Kennedyju da postane predsjednik kakav je želio da bude.

Morowitz je naglasio da je supruga ubijenog američkog predsjednika insistirala da sahrana njenog muža bude organizovana nalik na posljednji oproštaj od predsjednika Abrahama Lincolna.

Mnogi su prvu damu posmatrali samo kao zaljubljenika u modu, ali je njen uticaj bio daleko veći, ocjenjuje agencija AP.

“Johnu F. Kennedyju je uspjelo da se uzdigne iznad politike na poseban način”, kazala je portparolka bibliotekarske fondacije “John Kennedy” Rachel Flor. Flor je naglasila da je Jackie Kennedy umnogome zaslužna za stvaranje slike o Kennedyjevima, kao i za činjenicu da je njen suprug uspio da zasjeni sve ostale američke predsjednike.

Malo je poznato da je Jackie Kennedy zaslužna za prepoznatljiv izgled predsjedničkog aviona. Ona je ubijedila vladu SAD da na njega stavi naziv “Sjedinjene Američke Države”.

Supruga ubijenog američkog predsjednika Johna F. Kennedyja takođe je preuredila Ovalni kabinet, dodajući elegantne kauče, lake fotelje i kamin i zasadila je ružičnjak oko Bijele kuće.

Premijera dokumentarnog filma o životu američke prve dame, preminule 1994., održaće se u petak.

Proudly powered by WordPress