Razlog za to je visok nivo šećera koji za bananu iznosi 25 posto. Zahvaljujući kombinaciji s umjerenim nivoom kiselosti uzrokuje brzo povećanje nivoa šećera koji pada sredinom jutra.
“Banane će brzo povećati nivo šećera, ali ćete se uskoro osjećati umornim i gladnim”, izjavio je Gioffre.
Osim toga, banane nisu dobre ni u održavanju zdravog probavnog sistema.
“Unošenje šećera u bilo kojoj formi dovodi do procesa fermentacije, baš kao što je slučaj s pivom i vinom, a nakon toga se u organizmu stvaraju kiselina i alkohol. To začepi probavni sistem”, dodao je nutricionist.
No, to ne znači da se trebate odreći banana, samo ih morate kombinirati s nečim drugim.
“Ako banane ne kombinujete sa zdravim mastima, njene korisne osobine se gube, a nivo šećera i kiseline se povećava”, istakao je dr. Gioffre.
On preporučuje kombinovanje banana s nečim što će neutralizirati kiselinu i usporiti korištenje šećera te tako spriječiti brzo povećanje nivoa šećera i njegov nagli pad. Mogu se koristiti kikiriki puter, začini i bilje.
Ako jedete bananu za doručak, pojedite još nešto kako biste imali dovoljno energije do ručka.