Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Poslovna imperija Dinke Slezaka: HDZ-ovci mu daju poslove i plaćaju iz budžeta, a on državi dužan 40 miliona

Piše: Nedim POBRIĆ

Oporezivanje dobitaka od igara na sreću do 100 KM, kojem se danas žestoko protive vlasnici kladionica i zastupnici Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) BiH u Parlamentu Federacije, te iste kladionice su prakticirale još prije 15 godina.

Porezna uprava nemoćna

Naime, lanac kladionica Intersport iz Mostara, nekada drugi najveći priređivač igara na sreću u FBiH, od 1. januara 2001. do kraja novembra iste godine od igrača u kladionicama je naplaćivao 10 posto manipulativnih troškova od vrijednosti uplate i dobitka. To oporezivanje, čiji prihodi nisu završavali na računima Porezne uprave FBiH već u džepu vlasnika, bilo je nezakonito, pa je finansijski nalaz, prema kojem su učesnici igara na sreću oštećeni za 1,4 miliona KM, proslijeđen Tužilaštvu Hercegovačko-neretvanskog kantona (HNK). Na istu adresu su upućene i krivične prijave protiv direktora Intersporta Igora Glibića i rukovodioca poslovne jedinice Bet-shop kladionica iz Mostara Ante Tonija Pehara.

Predmet krivične prijave, međutim, nije bio Dinko Dika Slezak, kontroverzni mostarski biznismen i većinski vlasnik spomenutog lanca kladionica, koje su danas u stečaju zbog duga prema Poreznoj upravi FBiH u iznosu od 18.832.017,80 KM. Još veći dug po istom osnovu su stvorile kladionice Derby Bet Shop, a njihov dug zaključno sa 30. junom ove godine iznosi vrtoglavih 21.944.703,47 KM. Vlasnik ove kladionice je također Dinko Slezak, pa jednostavnom računicom dolazimo do zaključka da ovaj Mostarac državi duguje više od 40 miliona KM. Porezna uprava FBiH je nemoćna u nastojanjima da naplati spomenuta potraživanja, čiji je zanemariv dio naplaćen zapljenom i prodajom imovine kladionica. Izvještaji o dugovanjima su poslani na adrese nadležnih pravosudnih institucija, ali bez posljedica po osobe koje su napravile ta dugovanja.

Slezak se nakon igara na sreću, preko kojih je kao vlasnik Prve sportske kladionice uspješno poslovao i u susjednoj Hrvatskoj, u potpunosti fokusirao na građevinske poslove, uglavnom u Hercegovini. Upravo se njegove poslovne ambicije kao vlasnika mostarske kompanije Interinvest dovode u vezu sa spornim pitanjem dodjele građevinskog zemljišta u tom gradu. Podsjećamo, lokalno rukovodstvo Stranke demokratske akcije (SDA) optužuje kolege iz mostarskog HDZ-a BiH za suvereno upravljanje tom oblasti, što, sudeći prema obimu poslova, Slezak vješto koristi. Potvrda njegovih čvrstih veza sa HDZ-om, iako nije zvanično član te stranke, jeste i zalog u vidu imovine za potrebe puštanja Dragana Čovića, predsjednika HDZ-a BiH, iz zatvora 2006. godine. Podsjećamo, istovremeno je imovinu u zalog ponudila i Jelka Milićević, aktuelna ministrica finansija u Vladi FBiH.

Poslovi sa državom

Interinvest je, osim stambenih objekata i velikog Studentskog doma u Vukovarskoj ulici kraj Autobuske stanice, u Mostaru gradio i poslovne zgrade koje koriste javne institucije, poput zgrade Hercegovačke banke i Hrvatskih pošta i telekomunikacije (HPT) Mostar, na čijem čelu je tada bio HDZ-ov Marinko Gilja. Bez tendera je Slezakova kompanija dobila posao vrijedan 3.400.000 KM, uz dodatnih 400.000 KM koje su naknadno utvrđene, tačnije naplaćene. Između Interinvesta i Vlade FBiH, odnosno Ministarstva finansija FBiH, svojevremeno je zaključen ugovor o kupovini uredskog prostora, površine oko 2.000 m2 i to u zgradi koju je Slezakova kompanija nelegalno sagradila u centru Mostara bez posjedovanja potrebnih dozvola.

Zarađeni novac od igara na sreću, koji je naknadno uložen u gradnju nekretnina, danas su Slezaku osigurali posjedovanje imovine poput City hotela, fitnes centra City Spa, restorana Del Rio, ranije spomenutog studentskog centra, ljetnikovca Radobolja, noćnog kluba The Pink Panther te apartmana u Makarskoj. Iako je, sudeći prema impresivnoj listi imovine, Slezak „težak“ nekoliko desetaka miliona KM, dug prema državi će, sudeći prema trenutnoj situaciji, ostati neizmiren.

Proudly powered by WordPress