Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Održana tribina “Mostar-grad bez izbora”: Politička trgovina se mora zaustaviti

Predstavnici opozicionih stranaka SDP BiH, DF, HDZ 1990, SBiH, NS-Mostar održale su javnu tribinu “Mostar – grad bez izbora”, te je istaknuto da se trgovina nad ovim gradom mora zaustaviti i održati lokalni izbori nakon osam godina, piše bh. novinska agencija Patria.

Predsjednik odbora HNK SDP BiH Zoran Miličević na tribini je ponudio dva legalna načina za održavanje izbora u Mostaru.Jedan od njih poziva se na protektorat Visokog predstavnika u BiH koji bi svojim ovlastima (Aneksom 10) nametnuo političku volju i omogućio građanima pravo na slobodne demokratske izbore.

Visoki predstavnik, pored vladajućih stranaka u Mostaru, snosi odgovornost za ovakvu situaciju građana. Potreban je i dodatni pritisak kako bi Parlamentarna skupština donijela novi izborni zakon, a posljednje rješenje bit će izlazak građana na ulice grada Mostara.

Zdravko Ćorić, predsjednik gradskog odbora HDZ 1990 rekao je kako je ova tribina ujedinjenih stranaka opozicije u Mostaru i njenih građana dodatni pritisak na Parlament jer u konačnici od njih ovisi novi izborni zakon.

Prisutnima se obratio i Saša Magazinović, poslanik u Predstavničkom domu PS BiH koji je kazao da se Mostar ne smije vezati sa drugim političkim pitanjima.

Proudly powered by WordPress