Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

U Zenici masovno trovanje pasa lutalica

Na lokalitetu Babine rijeke u Zenici od 11. avgusta do danas provodi se smišljeno i nezakonito trovanje i ubijanje pasa lutalica, tvrde iz Udruženja za spašavanje i zaštitu životinja “Šapa”.

Prema njihovim saznanjima, otrovano je preko 15 pasa od kojih je 10 ubijeno, a za njih pet trenutno se bori za život. Kako tvrde iz “Šape”, trovanja su potvrđena i od strane dežurnog veterinara Veterinarske stanice “Polivet” zbog čega zahtijevaju hitno provođenje istrage od strane MUP-a i Tužilaštva Zeničko-dobojskog kantona, kao i Kantonalne veterinarske inspekcije, da se identifikuju i najoštrije kazne počinioci monstruoznog trovanja pasa u Zenici. – Pozivamo sve da u okviru svojih nadležnosti provedu hitnu istragu, te identifikuju počinitelje ovog gnusnog čina.

Ubijanje napuštenih životinja je krivično djelo za koje je zaprijećena zatvorska kazna u skladu sa odredbama Krivičnog zakona Federacije BiH. Više otrovanih pasa je umrlo na cesti, trotoaru, na očigled prolaznika, djece, njihova tijela su se nalazila u parkovima, grmlju, na travi. Neki su umirali satima, neki su nađeni mrtvi – navodi se u saopćenju iz “Šape”. Napominju da trovanje pasa uz ostavljanje i nanošenje otrova po otvorenim površinama ugrožava i sigurnost ljudi, djece i ostalih vlasničkih životinja, te spada u domen izazivanja opće opasnosti.

– Apelujemo na građane da budu odgovorni, da prijavljuju svako kršenje Zakona, te da ukoliko primijete nove slučajeve trovanja iste prijave odmah Udruženju, Veterinarskoj stanici, te svim relevantnim organima, da zovu policiju na lice mjesta, kao i Kantonalnu veterinarsku inspekciju – poručili su iz „Šape“.

Proudly powered by WordPress