Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Održana promocija djela “Enciklopedija hadisa”

altEnciklopedija hadisa – naziv je djela čiju su promociju večeras u Velikoj sali Općine Visoko pratili brojni posjetioci. Radi se o prijevodu originalnog djela pod naslovom „Džem'u-l-fevaid min džami'i-l-usuli ve medžme'iz-zevaid” autora Muhammeda El-Fasija Er-Rudanija, a za njegovo objavljivanje zaslužna je Izdavačka kuća “Libris”. Enciklopedija obuhvata 10.129 hadisa iz 16 hadiskih zbirki, a hadisi su podijeljeni u 33 tematska poglavlja, tako da se u Enciklopediji mogu naći hadisi koji govore o islamskom vjerovanju, namazu, čistoći, braku, razvodu, imovini i stjecanju, ishrani i piću, lijepom ponašanju, odijevanju te mnogim drugim važnim životnim temama. “Riječ je o veoma značajnom djelu na čijem je prevođenju radilo 17 vrhunskih prevodilaca, arabista, koji su također i veliki poznavaoci hadisa. Cijena kompleta koji sadrži 10 knjiga iznosi 430 KM, međutim, večerašnja promotivna cijena iznosi 250 KM, a svi zainteresirani se i u narednim periodu mogu obratiti u Medžlis IZ Visoko i ostvariti određene pogodnosti pri kupovini. Također, i Izdavačka kuća Libris, kao i uvijek, izlazi ususret svojim kupcima i dajemo pogodnosti kao što je plaćanje na rate.” – rekao je Said ef. Katica, vlasnik IK Libris.

O važnosti čitanja, prenošenja kao i o važnosti primjene pročitanog u hadisima govorili su promotori: prof. Mehmedalija Hadžić i Zahid Mujkanović, koji su također bili i članovi prevodilačkog tima.

–  Istina je najvažnija čovjeku. Allah dž.š. je Istina, Muhammed a.s. je Istina, Poslanikove riječi su Istina, a moderni čovjek je to zaboravio i sve više se udaljava od Istine. Hadisi nam nude odgovore na mnoga pitanja i približavaju nas Istini – riječi su prof. Mehmedalije Hadžića, promotora i recenzenta Enciklopedije hadisa.

Riječ hadis u arapskom jeziku znači vijest i govor uopće. U hadiskoj nauci riječ hadis kao stručni izraz ima posebno značenje – hadis znači “ono što je Muhammed, s.a.v.s., rekao, uradio ili vidio da neko nešto čini, pa svojom šutnjom to odobrio i dotičnog ne opomenuo”. U hadis spadaju i one vijesti koje govore o Poslanikovim svojstvima tj. o tome kakav je Poslanik bio po svojim vanjskim i duševnim osobinama.

Proudly powered by WordPress