Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Napuštanje dolara proizvodi dramatične geopolitičke posljedice: To što radi BRICS je objava rata SAD-u!

SAD pokušavaju spriječiti stvaranje alternativne devize koja bi mogla da zamijeni dolar. Nedavno formirana ‘Nova banka za razvoj’ (BRICS-ova banka) želi da se osamostali, iako, za sada, djeluje u okviru monetarnog sistema dolara tako da je podređena njemu. U tom smislu, ekonomski planovi ove nove organizacije stvaraju ljubomoru američkih vlasti, ukazuje Volf.

On podsjeća da je golbalni monetarni sistem potčinjen dolaru i da je jedina organizacija koja ima pravo da štampa ovu devizu Federalne rezerve SAD-a. Zapravo, Amerikanci čine sve šta je moguće da bi održali dominaciju. Pređašnji pokušaju da se izađe iz ovog sistema su se završili pokoljem.

„Na primjer, Sadam Husein je htio da prodaje naftu u eurima, a ne dolarima; Muamar Gadafi je htio da uvede novu devizu koja bi imala zaleđinu u zlatu. Obojici su ovakvi zahtijevi donijela smrt”, rekao je njemački analitičar.

Trenutno, Rusija takođe pokušava da stvori sopstvene ekonomske puteve sa Turskom. Predsjednici obje zemlje, Vladimir Putin i Redžep Tajip Erdoan, postigli su dogovor na posljednjem sastanku oko trgovine između ove dvije zemlje u rubljama i lirama. Štaviše, Rusija razmatra prodaju nafte u drugim monetama, uključujući i rublju.

„To je objava rata SAD-u, poput one Sadama Huseina i Muamara Gadafija. Željno očekujem da vidim šta će se dogoditi”, rekao je.

Proudly powered by WordPress