Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

INTERVJU-Suad Huskić, načelnik općine Tešanj: Naš rad je prepoznao i The Financial Times

Razgovarao: Nedžad Glibo

Razvijenost privrede, veliki broj uposlenih, izuzetna saradnja sa mladima osnovne su karakteristike trenutnog stanja u Tešanju, što ovu općinu stavlja u poziciju jedne od najrazvijenijih, ali i općinu u kojoj je ugodno živjeti. Na njenom čelu nalazi se Suad Huskić, mlad i ambiciozan načelnik pun želje da svojim radom sugrađanima napravi što bolje uvjete za život. Stranka demokratske akcije (SDA) je aktuelnom načelniku ukazala povjerenje i kandidirala ga na predstojećim lokalnim izborima za istu funkciju. 

FAKTOR: Općina Tešanj jedna je od najrazvijenijih u BiH. Ovaj rezultat je velikim dijelom i Vaša zasluga. Kako ocjenjujete protekli mandatni period?

HUSKIĆ: Za općinu Tešanj vrijeme od 2012. do 2016. godine moglo bi se okarakterizirati kao uspješno. Tokom ove četiri godine imali smo snažan ekonomski rast, otvoreno je oko 2.200 radnih mjesta, procent nezaposlenih je smanjen za devet posto, rastao je izvoz, povećan je obim i vrijednost investicija. Realizirali smo neke vrlo vrijedne investicije, uložili oko dva miliona KM u poslovnu infrastrukturu, pet miliona u novi kanalizacioni sistem, dva miliona u vodovodne sisteme, 1,5 miliona u stipendiranje studenata… Prepoznao nas je ugledni list The Financial Times kao jedno od najboljih područja za investiranje u jugoistočnoj Evropi, a ostvarili smo i BFC certifikat (općina sa povoljnim poslovnim okruženjem).

Predizborni slogan u izbornoj kampanji 2012. godine bio je „Kontinuitet i pouzdan razvoj“. Vjerujem da smo to ostvarili. Rezultati koje kao općina imamo ne bi bili mogući bez svega onog što je urađeno u prethodnim mandatima u kojima je SDA u Tešnju imala povjerenje birača. Biti na čelu općine Tešanj je odgovorno i vrlo zahtjevno, a ja u tome nisam nikada bio sam. Uz mene kao načelnika u ovim poslovima bilo je mnogo ljudi koji su posvećeni razvoju i uspjehu općine, stoga je ovogodišnji slogan „Nastavimo zajedno“.

FAKTOR: Zbog Vaših rezultata, SDA se sasvim logično opredijelila da budete njihov kandidat na predstojećim lokalnim izborima. Na koji način ćete koncipirati svoju kampanju?

HUSKIĆ: SDA Tešanj mi je u unutarstranačkoj proceduri dala povjerenje za kandidaturu na predstojećim izborima. Za mene to predstavlja veliku odgovornost i čast. U kampanji ću se, kao i 2012, fokusirati na ono što treba raditi u naredne četiri godine. Želim da nastavimo uređivati općinu Tešanj, da iskoristimo svaki potencijal koji imamo i da ga usmjerimo u razvoj općine i cijele BiH. Želim časno i odgovorno stajati pred svojim sugrađanima u svakom trenutku svog života i ne namjeravam se baviti drugim kandidatima ili političkim strankama, nego budućnošću općine Tešanj. Građani su imali priliku upoznati mene i moj rad i na njima je da daju svoj sud o tome. Spreman sam, ukoliko dobijem njihovo povjerenje, nastaviti raditi jednakim ili jačim intenzitetom.

FAKTOR: Koji su to prioritetni zadaci koje planirate realizirati ukoliko dobijete podršku glasača?

HUSKIĆ: Programom rada načelnika koji sam pripremio prije par mjeseci, kao i Izbornom platformom SDA Tešanj kojom su definirani ciljevi i prioriteti naših aktivnosti, namjeravamo nastaviti najveći projekat koji je općina Tešanj imala u posljednjih 20-ak godina, odnosno gradnju novog kanalizacionog sistema vrijednosti oko 24 miliona KM. Namjeravamo ulagati i dalje u poslovne zone Bukva, Glinište, Ciglana, kako bismo osigurali dalji ekonomski rast i razvoj. Investirat ćemo u vodovodne sisteme, jer imamo još nekoliko područja općine gdje nam je to prioritet. Pripremili smo nekoliko projekata javno-privatnih partnerstava, kao što su centar Jelah, a kod viših nivoa vlasti ćemo insistirati na rješavanju nekoliko važnih infrastrukturnih pitanja iz njihove nadležnosti, raksrsnica u Jelahu, most na rijeci Usori, imovinski odnosi na trasi Koridora Vc. Dalje ćemo raditi na podršci zapošljavanju, pripremili smo projekte u području poljoprivrede. Konkretni projekti za realizaciju daljeg razvoja su spremni i dijelom su već prezentirani javnosti.

FAKTOR: Na kraju, borba za poziciju načelnika bit će izuzetno zanimljiva. Šta su Vaše prednosti u odnosu na ostale kandidate?

HUSKIĆ: Nezahvalno je govoriti o sebi, ali očekujem da će na birače presudno utjecati pozitivni rezultati mog rada tokom aktuelnog mandata. Moja dodatna prednost je objektivno bogato iskustvo u vođenju lokalne zajednice stečeno na bazi dosadašnjeg povjerenja birača. Opća je ocjena da smo zajedničkim radom uspjeli osigurati pouzdan razvoj lokalne zajednice i na bazi tih činjenica očekujem ponovno povjerenje građana na predstojećim lokalnim izborima. Mislim da u ovom momentu birači ne osjećaju potrebu za eksperimentima u smislu političkih promjena sa neizvjesnim ishodom po interese lokalne zajednice. Kratko rečeno, nudim građanima općine Tešanj da „nastavimo zajedno“ na putu stabilnog razvoja općine.

Proudly powered by WordPress