Belmin Taletović, 18-godišnji mladić iz Zavidovića, primjer je mnogim vršnjacima u Bosni i Hercegovini. I dok mnogi njegovi vršnjaci vrijeme provode po kafićima, bazenima i za računarom kod kuće, Belmin je uspješno razvio biznis prerade voća. Posljednjih nekoliko godina posvetio se sušenju voća, a posao kao i sama zarada novca više su nego dobri. Taletovići posjeduju veliki voćnjak i bilo je potrebno pronaći rješenje da se iskoriste velike količine, uglavnom šljiva.
Posljednjih nekoliko godina njegov otac je u inostranstvu, a Belmin je u međuvremenu napravio sušionicu za velike količine voća.
Imanje Taletovića nalazi se u mjestu Dubravica, nedaleko od centra Zavidovića, a tu je ujedno smješten i objekat sa sušionicom. Prema njegovim riječima, sušionica po svim standardima je napravljena prije četiri godine, a posao iz dana u dan napreduje.
– Prije četiri godine napravili smo sušionicu po svim standardima. U početku smo primali i narudžbe za sušenje, ali sada imamo dosta svog uroda pa rijetko možemo izaći ususret drugima – izjavio je Taletović za Faktor.
Rekao je da je potrebno 280 kilograma svJežeg voća da bi se dobilo oko 80 kilograma osušenog.
– Voće mora biti u potpunosti zrelo. Sušenje traje 24 sata, a djelimični nastavak procesa sušenja je u gajbama – objasnio je Taletović.
Mladom Belminu u poslu pomaže majka, kao i ostala rodbina, s obzirom na veliki obim posla.
Za svoj proizvod imaju tržište i kažu da kompletnu količinu, bez ikakvih problema, prodaju u zavidovićkim prodavnicama.
– Od sušenja šljive dobro se zarađuje. U jednoj sezoni osuši se oko pet tona voća, a za kilogram suhe šljive kupci u Zavidovićima izdvajaju pet KM – dodaje on.
Tokom mjeseca, koliko traje sezona sušenja šljiva, moraju paziti na mnoge stvari, od danonoćnog loženja vatre, pregledavanja voća koje mora biti dobro osušeno i drugih obaveza.