Sastojci:
- 8 otkoštenih karabataka
- sol i papar
- 2 kašike maslinovog ulja
Nadjev:
- 60 g sviježih krusnih mrvica
- 60 g ribanog topivog sira
- 1 jaje
- 3 kašike ribanog parmezana
- 2 kašike nasjeckanog peršuna
- 1 kašikica nasjeckane majčine dušice
- 1 kašikica nasjeckanog ruzmarina
- 1 režanj češnjaka (bijelog luka )
- 1 stručak ruzmarina
- kriške limuna
Priprema:
Najprije napravi nadjev tako što će se u posudu za miješanje staviti mrvice, oba sira, jaje, peršun, majčinu dušicu, ruzmarin i češnjak, i izmiješati u jednolčnu masu. Sve prekriti i ostaviti sa strane do upotrebe.
-
Meso operati i dobro posušiti, pa ako nije otkošteno, odvojiti kosti, lagano ga posoliti i položiti ga što ravnije na dasku za rezanje. Na svaki komad mesa po sredini stavi jednu kašiku nadjeva.
Sve fino urolati i zavezati kuhinjskim koncem na par mjesta. Meso premazati sa malo ulja i posložiti u pekać obložen papirom za pečenje. Sve posputi natrganim svježim ruzmarinom i peći u ugrijanoj pećnici na 220 stupnjeva oko 35 minuta dok sve lijepo ne porumeni i kožica postane hrskava.
Pečeno meso izvaditi iz pećnice i pustiti da se odmori 10-tak minuta. Prebaciti na servirani tanjir i preliti sa sokom od pečenja koji se skupio na dnu pekača. Sve posuti sa još malo natrganog ruzmarina, ukrasiti kriškama limuna i servirati uz pečeno ili kuhano povrće i salatu.