Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

FOTO: Visočanin izradio čizme za viteške igre u Holandiji

altVisoko je od davnina bilo poznato po proizvodnji i obradi kože, međutim u posljednih nekoliko godina sve je manje zanatskih radnji, a mladi se sve rjeđe odlučuju za zanate. Ipak, ostala je još nekolicina zanatlija, koji čuvaju porodičnu tradiciju, ali i na taj način uspijevaju i zaraditi. Jedan od njih je i obućar Jusuf Hodović, koji je punih 29 godina proveo radeći u nekadašnjem gigantu Kožarsko – tekstilnom kombinatu (KTK Visoko), gdje je radio kao modelar, odnosno osoba koja je crtala, pravila i smišljala modele, koji su u to vrijeme bili u prodaji širom Evrope i svijeta.

Nakon 29 godina rada u KTK otvorio dućan

Tradicija obućarskog zanata u Jusufovoj familiji duga je više od stotinu godina, a nakon rada u KTK Visoko, Jusuf se odlučio vratiti zanatu. – Popravkom i izradom obuće moja porodica se bavi još od daleke 1895.godine, kada je moj pradjed otvorio opančarski dućan. Nakon njega ovim zanatom su se bavili i djed i otac, a onda je red došao i na mene. 29 godina sam radio u KTK Visoko kao modelar. Izrađivao sam modele koji su se prodavali širom svijeta, a svoje modele sam izlagao u Italiji, Rusiji, Francuskoj i mnogim drugim zemljama. Nakon što je KTK gotovo prestao sa radom odlučio sam se vratiti zanatu i otvoriti dućan. Mušterija ima, samim tim i posla, a osim popravke bavim se i izradom modela po narudžbi, nekada je dovoljno da donesete samo fotografiju željene obuće, a ostalo je u mojim rukama. Moram priznati da je posla i više nego što sam očekivao, razlog je i teška materijalna situacija, pa tako ljudi sve rjeđe obuću bacaju, a sve češće donose na popravku i na korekcije. – rekao nam je visočki obućar Jusuf Hodović. Prema njegovim riječima šteta je što u Visokom više nema srednje kožarske škole i što mladi više nemaju mogućnost učiti i izučavati ovaj lijepi zanat. Prilikom boravka u dućanu zatekli smo i nekoliko mušterija koje su izuzetno zadovoljne Jusufovim radom, kvalitetom i cijenama i koje uvijek iznova svraćaju u ovaj dućan. – Česta sam mušterija i moram priznati da je Jusuf jedan od rijetkih kvalitetnih obućara koji su ostali u ovoj čaršiji, a uz sve to i jako je povoljan, tako da sve popravke, ali često i izradu obuće obavljam upravo u ovom dućanu. – rekao nam je Mahir Aždahić, jedna od mušterija koje smo zatekli kod Jusufa.

Mušterije iz Visokog, ali i cijele BiH, pa i Evrope

U Visokom je ranije bilo mnogo modelara obuće, međutim danas je uz Jusufa ostao samo još jedan. Posla uvijek ima, popravke su kvalitetne, dok je izrada obuće takođe izuzetno kvalitetna, a asortiman obuće koju izrađuje jako širok. – Izrađujem svu vrstu obuće po narudžbi. Radim i ortopedske cipele, a otkako se bavim ovim poslom imao sam zaista jako zanimljivih i neočekivanih narudžbi. Mušterije dolaze iz Visokog, ali ih bude i iz drugih krajeva Bosne i Hercegovine, pa čak i iz Evrope. Radio sam viteške čizme koje se koriste u viteškim igrama u Holandiji, mušterije naručuju i duboke čizme za jahanje, a ljeti su izuzetno popularne ženske sandale. Ovo je jedan izuzetno lijep zanat, zanat u kojem nikada ne možete sve naučiti i u kojem svaki dan otkrijete nešto novo, ali i zanat od kojeg se, hvala Bogu, može živjeti. – istakao je Jusuf Hodović na kraju posjete njegovom dućanu.

{joomplucat:809 limit=4|columns=4}

Proudly powered by WordPress