Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Bivši predsjednik SDP trgovao sa SDA: Za kandidaturu Igoru Kamočajiu obećana pozicija gradonačelnika

Zlatko Lagumdžija i Bakir Izetbegović godinama su bliski prijatelji, a posebno su sastanci i ručkovi intenzivirani u predizborno vrijeme. Sklapaju se dilovi i talovi, a Lagumdžija iako nije više predsjednik SDP BiH ( 17 godina bio na čelu stranke) i dalje ima jak utjecaj na jednu frakciju unutar stranke naročito u Kantonu Sarajevo, piše novinska agencija Patria.

Poznavaocima političkih prilika bilo je iznenađenje kada se kandidovao se za poziciju načelnika Općine Centar, a prije desetak dana Igor Kamočaji podnio je ostavku na mjesto direktora JU Služba za zapošljavanje Kantona Sarajevo.

Kamočaji, koji je bio i dogradonačelnik Grada Sarajeva, te izuzetno uspješan općinski vijećnik u Općinskom vijeću Centar, iako mlad, slovi za iskusnijeg i visprenijeg političara.

Zašto bi podnio ostavku i ostavio sigurnu direktorsku fotelju, a kandidovao se za načelničku poziciju, gdje mu niko ne daje nikakve šanse da će pobijediti, obzirom da je u Općini Centar čak 10 kandidata, što stranačkih što nezavisnih.

Lagumdžija je po svemu sudeći taj koji je dogovorio sa SDA da se Kamočaji kandiduje (iako je bilo pregovora ljevice da istupe sa zajedničkim kandidatom kako se glasovi ne bi rasipali ali je bivši šef SDP poremetio te planove), te odvuče određeni broj glasova, i time kandidatu SDA-SBB olakša put ka načelničkoj poziciji.

Nakon gotovo dvije decenije, Općina Centar koji ima najveći budžet ( preko 40 miliona KM) tako vjerovatno zbog političkih kombinatorika i trgovina neće imati načelnika iz SDP BiH.

Pitanje je koja je pozicija obećana Igoru Kamočajiu? Da li je Lagumdžija za njega, odnosno za svoje lične interese, istrgovao mjesto gradonačelnika Grada Sarajeva.

Proudly powered by WordPress