Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

“Prljavi novac” od krivičnih djela : Na sumnjivim računima blokirano 13,6 miliona KM

Državna agencija za istrage i zaštitu BiH (SIPA) od početka godine podnijela je nadležnim tužilaštvima u Bosni i Hercegovini izvještaje protiv šest osoba zbog sumnje da su se bavili pranjem novca, a kako Faktor saznaje, sumnja se da je od januara do augusta ove godine oprano ukupno oko 3,2 miliona KM.

Utaje doprinosa

U Finansijsko-obavještajnom odjeljenju SIPA-e za naš list je potvrđeno da je, u skladu sa Zakonom o sprečavanju pranja novca i finansiranja terorističkih aktivnosti, obveznicima u BiH izdato 12 naloga o privremenoj obustavi transakcija. Na tim računima, zbog sumnje da bi se njihovi vlasnici mogli baviti spomenutim krivičnim djelima, blokirano je više od13,6 miliona maraka.

– U prvih osam mjeseci 2016. godine tužilaštvima u BiH podnesena su četiri izvještaja o postojanju osnova sumnje o počinjenim krivičnim djelima iz oblasti pranja novca protiv šest fizičkih lica. Prema navedenim izvještajima, ukupan iznos sa sumnjom na pranje novca je 3.214.488 KM – kazala je za Faktor portparolka SIPA-e Kristina Jozić.

Karakteristično je da se iz godine u godinu u BiH mijenjaju modaliteti pranja novca, te oni postaju sve sofisticiraniji.

Tako se, naprimjer, 2012. godine pranje novca uglavnom odnosilo na utaje poreza i doprinosa, uplate anuiteta po odobrenim kreditima novcem nepoznatog porijekla, inotransfere i drugo, da bi se, recimo, godinu kasnije, „prljavi novac“ uglavnom ulagao u izgradnju, kupovinu nekretnina, trgovinu vrijednosnim papirima, kreditne aranžmane ili najčešće kombinacijom ovih tipologija.

Organizirani kriminal

– U 2016. godini modaliteti pranja novca, kroz podnesene izvještaje o počinjenim krivičnim djelima, ogledaju se kroz zloupotrebe službenog položaja, poreske utaje, počinjenja krivičnih djela na području druge države, te zloupotrebe bankarskog sektora u BiH – istakli su inspektori SIPA-e.

Istrage su pokazale da prljavi novac koji se ulaže u legalne tokove u BiH najčešće potječe iz krivičnih djela trgovine drogom, krijumčarenje ljudi, poreske utaje, prevare i korupcije, a sve u vezi s krivičnim djelom organiziranog kriminala.

Proudly powered by WordPress