Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Da li Visoko ima opoziciju?

Iza nas je treća po redu sjednica novog saziva Općinskog vijeća Visoko. Iz dosad viđenog da se  zaključiti da SDA suvereno upravlja i vlada visočkom koalicijom. Sve odluke koje su već ranije usuglašene i donesene negdje van Općinskog  vijeće, SDA podanici na zvaničnim sjednicama lokalnog parlamenta, uz malo gunđanja zvanično verifikuju i ozakone. Nije to novina za visočki parlament. To je karakteristika i prijašnjih lokalnih parlamenata.

Ovaj saziv Općinskog vijeća  potvrđuje nepisano pravilo  da su interesi vječni, i da isti mogu ujediniti i najveće neprijatelje. Zanimljivo je da su neki,  ne svi, visočki opozicionari, brže od očekivanog, što je svakako iznenadilo visočku javnost, (koja ih je zbog njihovih ranijih stavova i odnosa prema lokalnoj vlasti podržavala),  poletjeli pod skute tzv., redizajnirane SDA. To su nažalost oni isti opozicionari koji su pred očima javnosti od strane pojedinih članova SDA, koji  sada kotiraju, jako dobro i visoko, kao nikada dosad u svom životu, obavljajući poslove za koje niko ne zna opis i naziv,  bili izloženi različitim: etičkim postupcima, vrstama šikaniranja i prozivanja na najprimitivniji način, za  njih su sastavljanje i recitovane pjesmice ismijavajućeg sadržaja itd. Sad ti isti uredno dižu kartonćić na kojem piše „ZA“. Na njima je u narednom periodu da dokažu da li moraju glasati po direktivi ili to zaista žele.

„Nezavisni opozicionari“ su vrlo brzo zaboravili na svoje predizborne parole pošteno i zakonito. Ne razgovaraju više „nezavisni“ o tenderima i njihovom nezakonitom dodjeljivanju. Sigurno su se zabavili utvrđivanjem i ispunjavanjem obećanog za ulazak u koaliciju. I više je nego očito da „ilham“ dobivaju sa strane.

Dvojac sa titanika zvanog Stranka za BiH, priklonila se koaliciji predpostavljam  da zaštite nečije pozicije, a najmanje svoje.

Međutim, prema onome što se vidi i čuje jedan od njih dvojice pokušava igrati za raju i pomalo izlazi iz „šarftuka“ visočke koalicije. Vrijeme je da ti naši intelektualci dođu do izražaja, te da iskoriste  svoj intelektualni kapacitet u pravom smjeru. Ali da ih ne ureknemo ovdje ćemo stati, i nastaviti pratiti njihovo djelovanje u narednom periodu. Zanimljivo je da su ovi bivši opozicionari, ako su to ikada i bili u pravom smislu te riječi, prošle godine ukazivali na pogubnost i nerealnost  općinskog  budžeta, koji je bio dosta manji. Da apsurd bude još veći prema analizama mnogih ekonomskih stručnjaka u našoj zemlji a i šire, godina koja je pred nama je još katastrofalnija u ekonomskom smislu, međutim   to  opozicionarima nije smetalo da pod uticajem svog tutora SDA usvoje odnosno potvrde budžet, koji je za mnoge koji su to sve objektivno sagledali nerealan. Zaista bih volio kada bi me na kraju ove godine naša vlast dementovala, i kada bi se hazna napunila milionima koji su planirani.

Cijelu predizbornu kampanju  opozicionari koji su sad u vlasti,  bazirali su na kritici svega što dolazi iz SDA, bez obzira bilo to pozitivno ili negativno.

Sve su uvrede i jedni i drugi preko noći zaboravili, radi „naroda“, koji je, i jednim, i drugima na „prvom mjestu“.

Iz usvojenog budžeta se vidi da je Rukovodilac općinskog organa uprave sebi priskrbio malo i previše prerogativa, kada je u pitanju raspolaganje narodnom haznom. Ovo mi liči na onu narodnu „kadija te tuži kadija ti sudi“

Kažu raspisivat će se javni pozivi i na osnovu istih će se dodjeljivati sredstva onima koji ispune kriterije.

Ko će raspisivati pozive i formirati komisije“ ?  Naravno Rukovodilac općinskog organa uprave. Ovo je sve urađeno iz samo jednog razloga  da se podanicima koji su agitovali u mjesecu oktobru ispune obećanje. A teško dužnom!

Samo po sebi se nameće pitanje je li to ta transparentnost  iz predizbornih programa i obećanja?

Također da ne zaboravim, da nas je naša Načelnica upoznala i sa svojim programom rada za svoj mandatni period. U programu su pobrojani svi problemi koji tište narod, ništa novo što već ne znamo, ali u programu nisu ponuđena konkretna rješenja za rješavanje nabrojanih egzistencijalnih problema. Napominjem načelnicu i njenu stranku da u Visokom vladaju već više od 17 godine, i da još o istim problemima i pitanjima raspravljaju, to pametnom kazuje šta se, i kako  radilo proteklih godina. Ono što nedostaje svim programima, ne samo ovom, je pitanje odgovornosti. Šta ako se navedeno u programu ne realizuje,  ko će ponijeti teret odgovornosti i naravno koje su sankcije za neizvršeno. Ono što je sigurno posljedice će snositi narod, onaj isti narod koji ih je izabrao uz „folk, šatore i ćevape“.

Čast opozicije u Visokom, bar do sad  spašavaju predstavnici  socijaldemokratije čije je lider već odavno zabaravio šta to u suštini znači. I socijaldemokrati, tačnije njihovi predstavnici u prošlom sazivu vijeća su zarad svojih nekih ličnih  interesa, i interesa članova partije,   bili suport u donošenju odluka prošlog načelnika, koje su nerijetko bile štetne za općinu i njene građane.

„Fahrini  novinari“ nisu još iskoristili kapacitet koji imaju. Nadam se, da će se u narednom periodu razbuditi, te  shvatiti ozbiljnost posla koji je pred njima, te suštinu djelovanja i rada opozicije. Ima visočki parlament i pravog Nezavisnog viječnika koji se dokazao kao veliki humanista i čovjek, nadam se iskreno da će se dokazati i kao političar.

Do novih bratimljenja sretno i čuvajte se.

(Svi vi koji imate političke stavove i mišljenje i želite ih iznijeti javno bez vrijeđanja i neeargumentovanih optužbi šaljite svoje komentare na visoko.co.ba@gmail.com)

Proudly powered by WordPress