Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Danas, kao i prije, istinu prizivamo kao svjedoka.

gorancakicNeki dan vidim  poznanika iz Italije. Došao, veli, da ponudi jednostavni oblik uređenja poznatih lokacija za istraživanje i to, navodno, sredstvima EU. I do sada je sarađivao sa našim Zavičajnim, pa su  mu iz Sarajevskih institucija  predložili da se i dalje drži muzeja u Visokom kao i do sada. Helem  čovjek došao, potegao nekih 500 km,a ono ništa. Nema nikog kao domaćina, nepošteno kakav god bio, iako nije za pofalit. Reče mi da ima nekih tračeva i on se vrati u Italiju.Brate moj, nevalja zbog ove čaršije i zbog konkursa koji je  raspisan. I zato mi pade na pamet kako smo nekad primali stručnjake  i odlučih napisati šta smo tada doživjeli iako je danas sve sušta istina.
U početku euforičnog istraživanja po brdima Visokog  bilo je posjeta koje nikada nisu ozvaničene iz opšte poznatih razloga. Dolazile su ekipe pravih stručnjaka koji nisu postali poznati doktori nauka zahvaljujući Visokom, nego stručnjaka koji su svoj ugled i titulu stekli u svijetu nauke koja je izdvojila svoje poklonike u okruženja naučno dokazanih činjenica. Mnogi od navedenih stručnjaka nisu imali „čast“ da budu primljeni od čelnika Fondacije koji su smatrali da imaju pravo primati samo one stručnjake koji njima odgovaraju i odmah po izlasku na teren kažu: „ Ovo je piramida“ da bi za heftu promjenili mišljenje, što je slučaj i danas. Ne mali broj njih je otjeran iz Visokog jer sebi nisu mogli dozvoliti takvu blamažu.
U periodu od 6.11. – 8.11. 2006.g. boravila su dva priznata naučnika iz Austrije koji su došli da  bi se upoznali sa stanjem u Visokom i nastalom situacijom kada je Visoko primalo svakoga, posebno ljude od nauke, koji su mogli pomoći u dokazivanju istine koja je danas izašla na vidjelo. Mislili smo da radimo ispravno  sve  dok nismo shvatili  da glavnu riječ  vodi neko ko nije imao nikakve predispozicije za materiju koju je prosto „davio“ i  i koji je jedini  ostavio sebi pravo  komunikacije  sa stručnjacima  iz inostranstva, a posebno iz BiH. Mislili smo da se istraživanje vodi u interesu Visokog pa je naše razočarenje  imalo poseban uticaj na nas.
Između mnogih posjetiše nas.
Suština posjeta imala je dvostruko značenje. Oni koji nisu sigurni šta će naći dolazili su iznenada i ne pozvani, a oni koji su trebali potvrditi piramidalnu opsesiju bili su nam najavljeni mnogo prije što je suštinski bilo povod nepovjerenju.
Iznenada nenajavljeni i smješteni u drugi motel pojaviše se sa Univerziteta Wien,

O.Univ.Prof.Dr. Andreas Lippert – Institut za prapovijest i ranu povijest danas
 -emer. o. Univ. Prof. Dr. Andreas Lippert  i  
 -Dr. Georg Tiefengraber (Archäologe und Geologe)

Očito ljudi od naučnog imena jer je za nas uvijek iz Beča dolazila prava nauka, kojoj se vjerovalo.

mt_ignore: slika cakic01

S lijeva: Dr. Georg Tiefengraber, emer. o. Univ. Prof. Dr. Andreas Lippert.

Obišli smo, do tog momenta, urađene iskopine u Visokom i Vratnici u nadi da će biti koristi od našeg  prijema  poznatih austrijskih naučnika. Svi mi, koji smo tada radili, imali smo  jedan drugačiji pristup povjerenja prema onima koji su započeli euforično istraživanje za koje smo mislili da imaju vrhunac znanja, natječući se svakodnevno, u otkrivanju bilo kakvih nalaza, za koje smo mislili da su to pravi i jedini dokazi o postojanju  “piramida”. Mislili smo da je svaki kamen  dio “piramide”. Bio sam na Plješevici  jer je na Visočici bilo i previše “stručnjaka”  koji su vršili neke specijalne zadatke, na ivici ili na raskopavanju grada Visoki.

mt_ignore: slika cakic02

Dr. Ramović geolog i  gosti iz Austrije na Visočici.

Gosti su sa zanimanjem slušali naše izlaganje ne pokušavajući ničim narušiti naše uvjerenje da radimo dobro i da otkrivamo „piramide“.

mt_ignore: slika cakic03

Enver Buza iznosi naše stajalište, rumen je, znači trudi se.

Gosti su jedno poslijepodne proveli u Geološkom zavodu BiH u Sarajevu, a potom nama izložili svoja zapažanja.
Bili smo zadovoljni kad je Dr. Lippert pohvalio naš jednostavni način prospekcije terena kod jednostavnog otkrivanja potencijalnih mjesta za sonde. Dr. Lipert je rekao da je naše istraživanje u stvari  istraživanje u cilju stvaranja projektnog zadatka. Dr. Andreas je rekao: „ Vi ovdje nemate niti jedan dokaz da je ovo napravila ljudska ruka, izuzev Staroga Srednjovjekovnog grada Visoki“. Naša zaluđenost nam nije dozvoljavala da jednostavno shvatimo tvrdnju koja nam je „polomila“ noge u samom početku.
Razočarenje je bilo toliko intenzivno da smo u tom momentu bili ubjeđeni da je sav svijet protiv nas jer imamo vrijednost koju svi žele, a samo je mi možemo imati.
Da je bar tako bilo, danas se niko nebi stidio učešća u obmani jer pošteni bosanski i svjetski estabilišment diže glas protiv istraživanja koja nikako nije trebalo dopustiti jer u Visokom nema ništa impozantno..
Veliki Egipčanin Dr. Svelim je rekao o tome svoju zadnju poštenu. Bilo bi dobro da neko drugi objavi navedeno pismo. Ja ga imam i sada  znam da se sa malo riječi može reći velika i jedina  istina.
„Manite se čorava posla.“
Nije li dosta bezbroj novih metoda otkrivanja ničega. Metodi se neprestano mijenjaju kao i „stručnjaci“ koji ništa ne otkrivaju nego svoje zaključke  prepuštaju nekom  ko nikad nije imao ništa materijalno sem dobre priče.
Na kraju bih se inače zahvalio gostima iz Austrije zato što su bili iskreni u samom početku.

Proudly powered by WordPress