Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Trodnevni detoks bez šećera: Smršajte i ojačajte zdravlje

Konzumiranje šećera u umjerenim količinama nije štetno po zdravlje.

Međutim, većini je veoma teško da ograniči unos na preporučenu količinu, pa često i nesvjesno u organizam unesu previše šećera, piše Magical RecipesFor Healthy Life.

Mnogo je namirnica koje sadrže šećer, a koje su veoma često zastupljene na našem jelovniku. To su gazirani napici, pahuljice, kupovni voćni sokovi, jogurti obogaćeni raznim ukusima, pa čak i prelivi za salatu. Čak i namirnice koje se se smatraju zdravim sadrže proste ugljene hidrate, a to su banane, voćni sokovi, suho grožđe, mango…

Simptomi prekomjernog uzimanja šećera su hiperaktivnosti i umor (kada nivo šećera u krvi naglo padne), gljivična infekcija, glavobolja, depresija, problemi sa sinusima, pospanost. Također, prekomjernim unosom šećera se povećava rizik od dijabetesa, srčanih problema i nastanka raka.

Kako biste poboljšali zdravlje i regulisali tjelesnu težinu najbolje je da se potpuno riješite navike da posegnete za slatkišima. Taj korak je najteži, ali i najefikasniji ako želite da se riješite ovisnosti.

Predstavljamo vam plan za trodnevnu detoksikaciju

  • Prvi dan

Doručak: Šolja ovsenih pahulja s bobičastim voćem i sjemenkama suncokreta ili bademom ili omlet od 3 jajeta

Užina: Mala zdjela orašastih plodova

Ručak: Bareno pileće bijelo meso sa zdjelom skuhanim i ispasiranim povrćem (tikva, mrkva, cvekla, grah) i bademom

Večera: Pečena riba sa zdjelom kuhanog graška ili losos sa proprženim brokulama i gljivama.

  • Drugi dan

Doručak: Šolja ovsenih pahulja s bobičastim voćem i sjemenkama suncokreta ili bademom ili omlet od 3 jajeta sa prokuhanim špinatom.

Užina: Mala zdjela orašastih plodova

Ručak: Grilovane tikvice s crvenom i žutom paprikom te, prelivom od limuna, sirćetom i majčinom dušicom ili salata od isjeckanog zelenog i crvenog kupusa sa mrkvom i prelivom od maslinovog ulja, limunovog soka, peršuna i soli.

Večera: Povrće pripremljeno na pari ili supa od graha ili pečen bakalar s grilovanim prokeljom i repom.

  • Treći dan

Doručak: Šolja ovsenih pahulja s bobičastim voćem i sjemenkama suncokreta ili bademom ili omlet od 3 jajeta sa salatom od kelja, rotkvi i oraha

Užina: Mala zdjela orašastih plodova

Ručak: Pržen pileći batak s ruzmarinom, žalfijom i limunom ili piletina iz rerne s crnim lukom, crnim maslinama i majčinom dušicom

Večera: Gljive sa supom od bijelog luka, crnog luka, mrkve, celera i lovorovog lista ili ‘pasat pjene’ s gljivama, bosiljkom i pasiranim paradajzom.

Proudly powered by WordPress