Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Fikret Plevljak: “Ova saradnja je od izuzetnog značaja za proizvođače s područja ZDK”

U Zenici su danas predstavljene najznačajnije manifestacije Novosadskog sajma u ovoj godini, u kojoj obilježava 90. godina rada i osam decenija održavanja Međunarodnog poljoprivrednog sajma, koji će biti organiziran od 18. do 24. maja.

Premijer Zeničko-dobojskog kantona Fikret Plevljak potvrdio je da je saradnja sa Vojvodinom za taj kanton od izuzetnog značaja jer se otvaraju nove mogućnosti za proizvođače s područja ZDK.

On smatra kako dobra saradnja i zajednički rad predstavnika dvije regije mogu rezultirati konkretnijom i konkurentnijom zajedničkom ponudom na trećim tržištima, nego što bi to dvije regije mogle uraditi samostalnim nastupom.

-Ako bi u cijelu priču ušle i ostale regije sa kojima Zeničko-dobojski kanton i Vojvodina već imaju uspostavljenu saradnju, onda bi naše šanse za pravljenje dobre atmosfere u regiji i izvan regije mogle biti mnogo veće – ustvrdio je Plevljak, najaviviši nastavak proširenja saradnje između dvije regije.

Sekretar za međuregionalnu saradnju i lokalnu samoupravu Vojvodine Branislav Bugarski izjavio je da je cilj pokrajinske administracije da unaprijedi saradnju sa ZDK te da je za Vojvodinu posebno interesantna saradnja u oblasti privrede, turizma i obrazovanja.

-Međuregionalna saradnja je za nas izuzetno važna. Saradnja i komunikacija sa regionima mora da postoji i to je razlog zašto smo danas ovde – rekao je Bugarski.

On ističe kako postoji čitav niz poljoprivrednih proizvoda iz Zeničko-dobojskog kantona koji bi mogli biti interesantni za tržište Vojvodine i Srbije, ali isto tako i domaćih proizvoda koji bi se mogli izvoziti u ovaj kanton.

Proudly powered by WordPress