Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Hajr česma na ulazu u naš šeher

altPored novoizabrane vlasti koja se nesebično i s mnogo pažnje zalaže da nas vrati u doba Osmanskog carstva, u taj predivni i prosperitetni period turske vladavine, više od 500 godina unazad, sad su im se pridružili i naši društveno odgovorni privrednici.  Naime, na ulazu u šeher Visoko, kod prvih semafora, ukazalo se predivno zdanje – hajr česma našeg uvaženog i uspješnog privrednika.

Divan je to gest, ne samo što potpuno negira priču o skorojevićima nego je dobra lekcija ostalim koji su nabrzinu došli do novca kako se zahvaliti društvu koje im je omogućilo tako brz razvoj.

Korist ove česme može biti višestruka: za putnika namjernika, koji se može osvježiti dok čeka na zeleno svjetlo dok ulazi u naš šeher, a i abdest uzet’, pa do ašika, jer poznato je da su u onaj vakat mnoge ljubavi oko česme sklopljene. Osim za osvježenje i povećanje nataliteta, česma ima i estetsku korist. Njen se izgled nevjerovatno uklapa u kompletan dojam koji Visoko želi ostaviti. A ona svojim izgledom ukazuje na koordinaciju vlasti i privrednika. Zajedno su jači!

Nadamo se da je ovo početak zajedničke borbe ključnih faktora društva da se vratimo u saburli vakat dimija, brkova, fesa, parmaka, demira, tadašnje topline u ljudskim odnosima i naravno tadašnjeg uređenja vlasti, ali i svega ostalog što nam je oduzeto zapadnjačkom propagandom zbog koje je i došlo do ovakvog gubljenja vlastitog identiteta.

Hvala onome ko česmu podiže, a jednako hvala i onome ko mu za to dozvolu izdade. 

alt

Proudly powered by WordPress